Volgens de Belgische rechter mag Facebook Belgische niet-gebruikers niet volgen of informatie over ze verzamelen. De rechter zei dat ze daartoe geen toestemming hebben gehad van de niet-Facebookers. Het bedrijf hangt een boete van € 250 000 per dag boven het hoofd als het geen gevolg geeft aan de rechterlijke uitspraak Het smoelenboek gaat tegen de uitspraak in beroep. Lees verder
Dagelijkse archieven: 10 november 2015
90% webstekken geven je gegevens door aan derden
Lang niet iedereen zal zich bewust zijn dat als je een webpagina bezoekt, je gegevens doorgegeven worden aan derden, al was het alleen maar om het bezoek aan de webstek bij te houden. De universiteit van Pennsylvania heeft nu een onderzoek van de student Tim Libert gepubliceerd, waaruit grote schaal blijkt waarop dit gebeurt. Negen van de tien webstekken lekken gegevens naar ten minste negen externe domeinen. Dat betekent dat elke stek die je bezoekt je gegevens doorstuurt naar ten minste negen externe stekken. Google is wat dat betreft de ergste. Twitter krijgt van de student een pluim omdat daar het ‘volg-me-niet’-verzoek wordt gerespecteerd. Libert wijst er op dat de veiligheidsdienst NSA het volgsysteem gebruikt om het internetgebruik van websurfers in kaart te brengen. Als je veilig wilt grasduinen op het wereldwijde web, dan beveelt de student het anonieme Tor-netwerk aan, als je je dan maar niet aanmeldt bij GMail, Facebook of wat dies meer zij. Overigens werkt in Firefox de aardige insteker Lightbeam die je laat zien waar een webstek die je bezoekt allemaal mee verbonden is. Heel verhelderend.
Bron: Wired
Nieuwe ‘indringers’ voor Android lastig verwijderbaar
Leuk hoor, al die verbondenheid en dat gemak dat we er van hebben, maar bijna dagelijks, zeker wekelijks, zijn er meldingen dat er weer een kaper of, in dit geval, indringer op de kust is. Doelwit Android, het mobiele besturingssysteem van Google. De indringer (malware) blijkt zich te kunnen vermommen als populaire toepassingen alsCandy Crush of Snapchat en hij (zij?) dringt zo diep door in de krochten van het besturingssysteem, dat het bijna onmogelijk zou zijn hem/haar daar weer uit te verwijderen, zo beweert de beveiligingsonderneming Lookout.
Lookout zegt al 20 000 voorbeelden in ‘het veld’ van deze ‘reclame’ te hebben ontdekt. Sommige functioneerden zoals ze voorwendden te doen, maar andere groeven zich in tot de root, de kern, van het systeem en installeerden zichzelf in systeemtoepassingen. Dat zou betekenen dat ze daarmee vrij spel bieden aan degene die de indringer heeft gebouwd. Dat soort ongein wordt (vrijwel) uitsluitend verspreid buiten Google om, dus als je netjes je spullen ophaalt/koopt bij de winkel van Google, zou er niks aan de hand zijn. Tenminste, zo denkt Lookout dat de zaak in elkaar steekt. Braaf bij Google of Apple je spulletjes ophalen of kopen en er kan je niks gebeuren, Nou ja, bijna niks.
Bron: Washington Post
NSA zou meeste lekken melden
De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zegt dat het kwetsbaarheden die het ontdekt in software in 90% van de gevallen doorgeeft aan de makers ervan. Daarmee wil de overheidsorganisatie zich verdedigen tegen de beschuldiging dat het kwetsbaarheden in programmatuur verborgen houdt voor spionage. 10% is kennelijk maar interessant voor de supergluurders, zou je ook kunnen zeggen. Lees verder