Vijf manieren om een bank te beroven via het web

BankroversEerder dit jaar wandelde een man in Noord-Londen bij een filiaal van Barclays naar binnen en stal £1.3 miljoen (ruim € 1,5 miljoen) zonder een bankbiljet te hebben aangeraakt. Hij stelde zich voor als it-monteur en installeerde een apparaatje om het bedragje elektronisch te kunnen incasseren.  Geen gedoe meer met pistolen, maskers en gegijzelden.
De man installeerde een apparaat dat normaal gebruikt wordt om meer computers tegelijk te kunnen bedienen. Door dat ‘multitoetsenbord’ te verbinden met de router, de ‘verkeersagent’ in een netwerk, kregen de bankrovers via hun telefoon toegang tot het netwerk. Die gebruikten ze om geld naar de eigen rekening over te maken. Barclays ontdekte de diefstal een dag later. “Het lastige is om de transactie niet in de bank te laten plaatsvinden, maar het geld over te hevelen naar een plaats waar je er bij kan zonder tijdens het proces gevat te worden,” zegt beveiligingsonderzoeker Steven Murdoch in het blad New Scientist. Het blad koppelt er meteen een les aan hoe je op een moderne manier banken kunt beroven.  De meeste methoden zijn overigens hoog en breed bekend. De boeven in Noord-Londen waren een tikje inventiever.
2. Als je de bank niet kunt pakken, pak de klanten. De meeste mensen openen geen nepberichten van banken, maar niet iedereen is zo wijs, daarmee hun gebruikersnaam en wachtwoord weggevend. Banken werken aan of hebben vaak al een tweede verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang tot de rekening, maar er zijn er nog steeds banken die die niet hebben.
3. Een derde manier die New Scientist noemt is te profiteren van afronding.  Als je geld wisselt, dan wordt dat laatste cijfer afgerond. Bij een normaal bedrag maakt dat weinig uit, maar wel als je 1 $ct omwisselt. Dat levert  omgewisseld in ponden afgerond 1 penny op; een aardige winst. Als je nu een  programma hebt dat dat vele malen achter elkaar doet ben je spekkoper. Banken hebben daar wel verweer tegen, maar toch zijn er banken beroofd van aanzienlijke sommen voor ze het in de gaten hadden.
4. Bankpassen of kredietkaarten kopiëren is een geliefde bezigheid onder boeven. Veel landen gebruiken chips en PIN om dat te voorkomen en dus zijn de boeven naar Amerika gegaan waar ze, kennelijk, nog niet zo ver zijn getuige de grote roof van bijna $45 miljoen enige tijd terug. De daders werden overigens wel gepakt.
5. Val de webstek aan om de boel af te leiden. Tijdens een massa-aanval kunnen de bankrovers redelijk ongestoord hun gang gaan, omdat de it-ers van de bank wel wat anders aan hun hoofd hebben. Volgens de FBI  zouden moderne bankrovers op deze manier miljoenen gestolen hebben met een programma dat maar $ 200 (€ 150) kost.

Je kunt natuurlijk ook je eigen piramidespel opzetten. Dat is al oud, maar daar trappen nog steeds veel mensen in en door de digitalisering is het ‘spel’ veel simpeler te organiseren dan in het papieren tijdperk. Zo zijn er vast nog vele manieren te verzinnen om gauw rijk te worden, maar geen van alle zijn volslagen probleemloos. Vraag maar aan Bernard Madoff.

Bron: New Scientist

3 gedachten over “Vijf manieren om een bank te beroven via het web

  1. Dankuwel voor deze handige informatie. Zonder deze browser zou ik nooit milionair zijn geworden. Alle taktieken werken perfect, en zo is alles soepel afgelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.