Rekenmodel zou staatsondersteunde webaanvallen voorspellen

WebaanvallenOnderzoeksters van de Carlos III-universiteit in Madrid hebben een rekenmodel ontwikkeld waarmee door een staat ondersteunde webaanvallen zouden kunnen worden voorspeld. Dat zou een eerste stap zijn naar een ontwikkeling die het mogelijk maakt dergelijke dreigingen in de kiem te smoren.
De webaanvallen die de onderzoeksters bestudeerden om hun rekenmodel te kunnen maken worden persistente geavanceerde bedreigingen genoemd (in Engelse afko apt). “Hun ingewikkeldheid geeft aan dat achter dergelijke aanvallen een land zit”, zegt Lorena González Manzano. Er zou een verband zijn tussen die aanvallen en bepaalde economische en militaire gebeurtenissen.

Het lijkt er op dat dergelijke aanvallen samenhangen met de belangen die landen hebben, maar tot nu had volgens de onderzoeksters niemand zich onledig gehouden met het ‘uitbenen’ van die dreiging. De motivering achter die activiteiten zijn zeer divers. González: “Ze zijn zeer geavanceerd en meestal gericht op het stelen van intellectueel eigendom of op spionage. Zo kan je aan de hand van het exportniveau van, zeg, telefoons voorspellen of zo’n aanval waarschijnlijk is in een bepaald land.”

Bron: Alpha Galileo

Eén gedachte over “Rekenmodel zou staatsondersteunde webaanvallen voorspellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.