Facebook mag in België niet-Facebookers niet volgen

Duimpje omhoog FacebookVolgens de Belgische rechter mag Facebook Belgische niet-gebruikers niet volgen of informatie over ze verzamelen. De rechter zei dat ze daartoe geen toestemming hebben gehad van de niet-Facebookers. Het bedrijf hangt een boete van € 250 000 per dag boven het hoofd als het geen gevolg geeft aan de rechterlijke uitspraak Het smoelenboek gaat tegen de uitspraak in beroep.
In zijn verweer stelt Facebook dat ze al jaren koekies gebruikt, waarmee de informatie wordt verzameld, zonder dat daar klachten over zijn geweest. Hoewel het bedrijf in beroep gaat, zal het toch  nog deze week stappen ondernemen om de gewraakte gegevensgaring te stoppen. “We willen zo min mogelijk storing van de toegang tot Facebook in België”, verklaart Facebook. De aanklacht tegen Facebook is aangeslingerd door de Belgische privacycommissie, die viel over veranderingen in de gegevensverzameling door Facebook. Ook in Frankrijk, Nederland en Duitsland ligt Facebook onder vuur vanwege zijn privacybeleid.
Facebook heeft geprobeerd de schade te beperken door te stellen dat het alleen de Ierse wet hoeft te gehoorzamen (het Europese hoofdkwartier is in Ierland gevestigd). Viervijfde van het Facebook-verkeer buiten Noord-Amerika loopt via Dublin. Die verdediggingslinie lijkt doorbroken, onder meer door een uitspraak van het Europese gerechtshof die nationale privacycommissies volledige zeggenschap geeft over hoe bedrijven als Google of Facebook hun gegevens opslaan.
De bedrijven mogen digitale informatie niet langer doorsturen naar de VS omdat dat land niet langer voldoende privacybescherming biedt, zo stelde het hof. Als onderdeel van de uitspraak van het Europese gerechtshof mogen nationale privacywaakhonden tussenbeide komen als die gegevens dreigen geëxporteerd te worden.  Het schijnt dat de EU en Amerika op dit terrein tot nieuwe afspraken willen komen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.