Peter Hustinx (EU) wil einde NSA-wildwest

Peter Hustinx

Peter Hustinx

Peter Hustinx, binnen de EU verantwoordelijke voor de bescherming van persoonsgegevens, eist dat de Amerikanen ophouden met hun wildwest-methoden bij hun wereldwijde speurtocht naar terroristen. Hustinx, die zich tot nu toe nauwelijks had gemengd in de discussie over het NSA-schandaal, stelt dat burgers zich steeds vaker afvragen of het nog mogelijk is onbespied op het wereldwijde web te verkeren. Zowel overheidsdiensten als commerciële bedrijven als Google en Twitter blijken hun klanten steeds vaker te beloeren. Dat is volgens Hustinx onacceptabel. “We moeten er aan wennen dat het soms nodig is, maar niet op deze schaal.”
Peter Hustinx is sedert 2004 verantwoordelijk voor de bescherming van de privésfeer van de EU-burgers. Na de openbaarmaking van het NSA-schandaal is er internationaal een discussie op gang gekomen. Hustinx vindt dat niet de burger maar eerder de spionnen beter in de gaten gehouden moeten worden. Ook zou de verantwoording voor die activiteiten beter moeten worden geregeld, vindt hij. “De overheid moet kunnen bewijzen dat ze hun bevoegdheden terecht hebben gebruikt.”

Ook bedrijven kregen van hem een veeg uit de pan, zonder dat hij namen noemde. Hij sprak in dit verband van een zelfbedieningscultuur. De toenemende begluring van de gebruikers zou de prijs zijn voor de ‘gratis’ diensten van die ondernemingen op het wereldwijde web. “Er is echter nooit een referendum geweest, waarin we onze rechten op de privésfeer hebben opgegeven. We moeten onze wetten verbeteren en het idee terugdringen dat we aan die nieuwsgierigheid moeten wennen.” De burger moet weer de macht krijgen over zijn eigen gegevens en privacyorganisaties als het CBP moeten die spionerende bedrijven te grazen kunnen nemen. “We kunnen meer van de digitale wereld kunnen profiteren als de burgers meer rechten hebben.”
Het overleg over de nieuwe regels voor de bescherming persoonsgegevens, twee jaar geleden voorgesteld door de Europese commissie, loopt niet erg.  Hustinx verwacht dat de nieuwe regels pas in de tweede helft van dit jaar zullen worden goedgekeurd.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.