Guardian en NYT bepleiten vrije terugkeer Snowden

Onverzettelijke Obama

Het ziet er niet naar uit dat president Obama Edward Snowden pardon zal verlenen.

 

De Amerikaanse New York Times en de Britse the Guardian, beide voortrekkers bij de publicatie van de NSA-documenten, bepleiten de terugkeer van klokkenluider Edward Snowden naar zijn vaderland. De Amerikaanse overheid legt Snowden de diefstal van regeringseigendommen, het publiceren van geheime informatie en spionage ten laste. Vooral de laatste aanklacht is een gotspe gegeven de ongebreidelde spionagezucht van de Amerikaanse overheidsdienst. Snowden zou  bij terugkomst een lange gevangenisstraf riskeren.
Volgens de New York Times verdient de klokkenluider een beter lot dan een levenslange verbanning met de voortdurende angst te worden opgepakt. Volgens beide kranten is uit niets gebleken dat Snowden de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar heeft gebracht. Ze wijzen er op dat ook Obama’s eigen commissie hervormingen van de manier van werken van de NSA heeft voorgesteld. Die commissie is een direct voortvloeisel uit de bekendmakingen van de spionagepraktijken van de dienst. The Guardian wijst er op dat veel voorgangers van Obama gratie hebben verleend. De regering zou de thuiskomst van Snowden mogelijk moeten maken. “We hopen dat de president zijn macht gebruikt om hem menselijk te behandelen en zo de grote waarde van de vrijheid van meningsuiting en van klokkenluiders duidelijk maakt.”
Het ziet er niet naar uit dat de Amerikaanse regering aan het pleidooi gehoor zal geven. In november is een verzoek om gratie van Snowden al afgewezen. Terugkeer naar de VS zou, zoals de zaken nu liggen, voor Snowden het begin van het proces tegen hem betekenen. Wat dat betreft is Obama onverzettelijker dan veel van zijn voorgangers.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.