Britse webjacht in strijd met de mensenrechten

Britten bespioneren eigen burgers

Een observatiekamer bij de Britse veiligheidsdienst GCHQ

De webjacht die de Britse inlichtingendienst GCHQ, samen met grote broer NSA, op touw heeft gezet is in strijd met de mensenrechten, zo oordeelde het Europese hof voor de mensenrechten in Straatsburg. Volgens het hof zijn daarbij grote hoeveelheden elektronische berichten en gegevens onderschept. Daarmee heeft de GCHQ de privésfeer van veel mensen geschonden. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk overigens een nieuwe wet op de inlichtingendiensten die veel verder gaat dan de oude. Daar hebben de rechters zich niet over uitgesproken. Lees verder

Bescherming persoonsgegevens kan ook ontsporen

AVG; algemene verordening gegevensbescherming

Rechten die de nieuwe verordening voor EU-burgers waarborgt

Het is natuurlijk machtig mooi dat de persoonsgegevens van EU-burgers niet zo maar te grabbel liggen, maar die algemene verordening gegevensbescherming kan ook tot in het absurde worden doorgevoerd. Het probleem was al eens opgeworpen hoe het nu zit met het versturen van klassenfoto’s. In Duitsland heeft een kindercrèche die verordening wel heel rigoureus doorgevoerd. De kinderen kregen na afscheid een herinneringsalbum opgestuurd. Leuk, zal je zeggen, maar alle gezichten, behalve dat van de geadresseerde, waren zwart (of eigenlijk blauw) gemaakt. De ouders waren niet blij. Lees verder

Dixon Carphone blijkt zo lek als een mandje

Het gebeurt vaker dan je weet/hoort en de neiging is stijgend, die van digitale inbraken. Nu blijken vorig gegevens van tienmiljoen klanten van Dixon Carphone te gestolen bij een digitale inbraak bij dat bedrijf vorig jaar. In juni, toen de inbraak bekend werd, dacht men nog aan 1,2 miljoen persoonlijke dossiers. Er zou geen bewijs zijn dat er met die gegevens fraude is gepleegd. Lees verder

IOS-apps mogen niet stiekem meer je contacten verkopen

Apple lek

Een ouder iPhonemodel (3GS) en een Macbook Pro.

Apple heeft zijn privacyvoorwaarden zo aangepast dat toepassingen niet langer meer stiekem je contacten kunnen pikken en daarmee de boer op gaan. Apps die dat toch doen zullen uit de Applewinkels worden geweerd. Lees verder

Continental verbiedt werknemers gebruik WhatsApp en SnapChat

Continental=vlaggenHet Duitse autotoeleveringsbedrijf Continental verbiedt zijn medewerkers toepassingen als WhatsApp en SnapChat te gebruiken op hun bedrijfstelefoons vanwege de manier waarom die gebruik maken van gevoelige gegevens op de telefoons. Het gaat daarbij om zo’n 36 000 mensen. De toeps zouden niet voldoen aan onlangs van kracht geworden de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Lees verder

“Veel bedrijven niet klaar voor wet gegevensbescherming”

Logo Autoriteit Persoonsgegevens

Logo Autoriteit Persoonsgegevens, het voormalige CBP (afb: AP)

Slechts 25% van de Nederlandse bedrijven, met meer dan 500 werknemers in dienst, voldoet aan de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming die per 25 mei in werking treedt. Dit blijkt uit een peiling van het  bedrijf Robidus onder 31 grotere Nederlandse organisaties met in totaal meer dan 40 000 werknemers. Lees verder

Wordt affaire Cambridge Analytica Facebook noodlottig?

Medeoprichter WhatsApp Brian Acton

Brian Acton: sinds februari 2009 maar 74 tweets…(afb: twitter.com)

Facebook heeft het zwaar. De ellende begon toen een onderzoeker Aleksandr Kogan van de universiteit van Cambridge een programmaatje gemaakt had waarmee op basis van voorkeuren van Facebookers aardig nauwkeurige profielen van 50 miljoen individuen konden worden samengesteld. Kogan had daarvoor toestemming gevraagd en gekregen en de deelnemers mochten zijn progje gebruiken.
Het ging fout toen hij die gegevens doorgaf aan het Londens bedrijf Cambridge Analytica, hosselaar in gegevens. Hoofd beveiliging van Facebook Alex Stamos was niet blij. Hij sprak over het grootste lek in de geschiedenis van het sociale netwerk en over ‘inbraak’.  Inmiddels is de pocherige baas vaan CA, Alexander Nix, geschorst en roept WhatsApp-medeoprichter Brian Acton op tot het wissen van je Facebookprofiel. Na lang zwijgen heeft nu ook Mark Zuckerberg zich uitgesproken. Lees verder

A3 geeft je weer zeggenschap over je eigen gegevens

idee is natuurlijk verre van nieuw. Al in 2013 lanceerden onderzoekers van het MIT in de VS een soort digitale poortwachter voor je telefoon of computer om in de gaten te houden wie of wat in jouw persoonlijke informatie neust. Onderzoekers van de Duitse Goethe-universiteit hebben nu een prog voor Android ontwikkeld die het ‘lekken’ van persoonlijke informatie via toepassingen opspoort en je zo de mogelijkheid geeft het ‘weglekken’ in eigen hand te houden. Lees verder

Indiase journalist beschuldigd die digitale inbraak meldde

Identiteitskaart India (Adhaarkaart)

De UIDAI-kaart (afb: the Guardian)

Die Indiase journalist Rachna Khaira van het dagblad Tribune in Chandigargh maakte melding van een digitale inbraak waarbij persoonsgegevens van 1,2 miljard zouden zijn gestolen. Die zouden te koop zijn aangeboden op WhatsApp-groepen voor 500 roepie (minder dan € 10). Khaira zit nu zelf in de beklaagdenbank. De overheidsorganisatie die de gegevens onder beheer heeft (UIDAI) heeft een aanklacht tegen hem ingediend. Lees verder