Miljoen e-@dressen en wachtwoorden te koop

eBay wachtwoord veranderenWebveiligheids-onderzoeker Troy Hunt van Have I Been Pwned ontdekte op internet een verzameling van allerlei persoonsgegevens en wachtwoorden, die hij Collection #1 noemde. Het zou gaan om zo’n honderden miljoenen e-@dressen en wachtwoorden. Volgens Hunt zouden die uit duizenden verschillende bronnen (en dus inbraken) afkomstig zijn. “In het totaal om 1 160 253 228 verschillende, unieke combinaties van mailadressen en wachtwoorden en 21 222 975 unieke wachtwoorden.” Lees verder

Google zou je meer macht over je gegevens geven

Ach die goeie, ouwe Google. Dat bedrijfje heeft altijd het beste met zijn gebruikers/klanten voor. Is zelf gigantisch geworden door het doorverkopen van gebruikersgegevens, maar werpt zich nu op als beschermer van je persoonsgegevens door al te ‘hebberige’ toepassingen uit zijn winkel te gooien. Althans, dat belooft het bedrijf. Pas op als de vos (Google) de passie preekt. Lees verder

Soms onmogelijk van Facebook af te komen

Duimpje omhoog FacebookHet schijnt op sommige Samsungtelefoons onmogelijk te zijn om Facebook er af te gooien. Je kunt daarop het smoelenboek hooguit uit zetten. Volgens Facebook zal dat hetzelfde resultaat hebben als verwijdering van de Facebook-toep. Er zouden geen gegevens worden verzameld of worden verzonden naar het sociale medium, maar het klinkt natuurlijk uitermate verdacht. Waarom zou je een toepassing niet kunnen verwijderen als je dat wil? Dat stinkt, Facebook. Lees verder

Kwantumcomputer wordt gevaar voor veiligheid op het web

Versleuteling (afb: CNet)In een recent rapport over kwantumrekenen waarschuwt de  de Amerikaanse akademie van wetenschappen voor de bedreiging die kwantumcom-puters kunnen zijn voor de veiligheid op het web. Die zouden in staat zijn in een wip moderne versleutelingen te kraken. Lees verder

Britse webjacht in strijd met de mensenrechten

Britten bespioneren eigen burgers

Een observatiekamer bij de Britse veiligheidsdienst GCHQ

De webjacht die de Britse inlichtingendienst GCHQ, samen met grote broer NSA, op touw heeft gezet is in strijd met de mensenrechten, zo oordeelde het Europese hof voor de mensenrechten in Straatsburg. Volgens het hof zijn daarbij grote hoeveelheden elektronische berichten en gegevens onderschept. Daarmee heeft de GCHQ de privésfeer van veel mensen geschonden. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk overigens een nieuwe wet op de inlichtingendiensten die veel verder gaat dan de oude. Daar hebben de rechters zich niet over uitgesproken. Lees verder

Bescherming persoonsgegevens kan ook ontsporen

AVG; algemene verordening gegevensbescherming

Rechten die de nieuwe verordening voor EU-burgers waarborgt

Het is natuurlijk machtig mooi dat de persoonsgegevens van EU-burgers niet zo maar te grabbel liggen, maar die algemene verordening gegevensbescherming kan ook tot in het absurde worden doorgevoerd. Het probleem was al eens opgeworpen hoe het nu zit met het versturen van klassenfoto’s. In Duitsland heeft een kindercrèche die verordening wel heel rigoureus doorgevoerd. De kinderen kregen na afscheid een herinneringsalbum opgestuurd. Leuk, zal je zeggen, maar alle gezichten, behalve dat van de geadresseerde, waren zwart (of eigenlijk blauw) gemaakt. De ouders waren niet blij. Lees verder

Dixon Carphone blijkt zo lek als een mandje

Het gebeurt vaker dan je weet/hoort en de neiging is stijgend, die van digitale inbraken. Nu blijken vorig gegevens van tienmiljoen klanten van Dixon Carphone te gestolen bij een digitale inbraak bij dat bedrijf vorig jaar. In juni, toen de inbraak bekend werd, dacht men nog aan 1,2 miljoen persoonlijke dossiers. Er zou geen bewijs zijn dat er met die gegevens fraude is gepleegd. Lees verder

IOS-apps mogen niet stiekem meer je contacten verkopen

Apple lek

Een ouder iPhonemodel (3GS) en een Macbook Pro.

Apple heeft zijn privacyvoorwaarden zo aangepast dat toepassingen niet langer meer stiekem je contacten kunnen pikken en daarmee de boer op gaan. Apps die dat toch doen zullen uit de Applewinkels worden geweerd. Lees verder

Continental verbiedt werknemers gebruik WhatsApp en SnapChat

Continental=vlaggenHet Duitse autotoeleveringsbedrijf Continental verbiedt zijn medewerkers toepassingen als WhatsApp en SnapChat te gebruiken op hun bedrijfstelefoons vanwege de manier waarom die gebruik maken van gevoelige gegevens op de telefoons. Het gaat daarbij om zo’n 36 000 mensen. De toeps zouden niet voldoen aan onlangs van kracht geworden de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Lees verder

“Veel bedrijven niet klaar voor wet gegevensbescherming”

Logo Autoriteit Persoonsgegevens

Logo Autoriteit Persoonsgegevens, het voormalige CBP (afb: AP)

Slechts 25% van de Nederlandse bedrijven, met meer dan 500 werknemers in dienst, voldoet aan de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming die per 25 mei in werking treedt. Dit blijkt uit een peiling van het  bedrijf Robidus onder 31 grotere Nederlandse organisaties met in totaal meer dan 40 000 werknemers. Lees verder