Twitterprofielen Obama, Apple, Gates en Musk gekraakt

losgeldaanval op Twitter-rpofielen

Een bericht op het overgenomen Twitterprofiel van Apple (afb: Futura-Sciences)

Zo’n massale aanval schijnt Twitter nog niet eerder meegemaakt te hebben. Profielen van bekende mensen als Barrack Obama, Bill Gates en Elon Musk en van bedrijven als Apple zouden zijn gekraakt en overgenomen om er bitcoins uit te slaan. Twitter wist niets anders te doen dan die profielen te sluiten.Midden in de nacht meldde Jack Dorsey, baas van Twitter, wat er was gebeurd en dat ie zich behoorlijk klotuh voelde. De aanvallers hadden de profielen met de meeste volgers in het vizier. De eigenaars konden hun profiel weer terugkrijgen als ze een losgeld betaalden. Daarop besloot Twitter de aangevallen profielen op slot te zetten.
Twitter zegt de profielen niet te kunnen teruggeven aan de gebruikers vanwege twijfels over de veiligheid ervan. Het bedrijf geeft ook aan dat interne systemen van Twitter zijn aangevallen en gebruikt door de krakers. Dat zou verklaren waarom zelfs profielen met een dubbele beveiliging zijn gekraakt.

Hulp van binnen?

Volgens Motherboard zouden schermafdrukken van de aanval zijn verspreid op het duistere web. Daaruit zou blijken dat interne systemen van Twitter zijn gebruikt voor het kraken en overnemen van de Twitter-profielen. Het wordt zelfs mogelijk geacht dat de aanvallers hulp van een Twittermedewerker hebben gekregen.
Twitter heeft bevestigd dat interne systemen van het bedrijf zijn gebruikt bij de aanval zonder aan te geven hoe de aanvallers daar aan zouden zijn gekomen. Dat laat nog steeds de mogelijkheid open voor een handlanger binnen het bedrijf (al of niet gedwongen).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.