Europees Hof vindt datadeling met VS niet veilig

Het Europese hof van justitie in Luxemburg

Het gebouw waar het Europese hof van justitie in Kirchberg (Luxemburg) is gehuisvest

Het Europese hof van justitie in Luxemburg stelt dat bedrijven persoonsgegevens niet meer naar servers in de VS mogen sturen. Het hof acht de bescherming van die gegevens in Amerika onvoldoende. Met dat besluit is het zogeheten Privacy Shield, dat die uitwisseling mogelijk maakt, van de baan.
Het vonnis kan gevolgen hebben voor de grote Amerikaanse techbedrijven zoals Facebook, Apple en Google. De Europese Commissie wil zo snel mogelijk weer onderhandelingen aanknopen met Washington, maar daarmee wordt de privacybescherming die de VS burgers bieden niet beter.

De zaak was aanhangig gemaakt door de Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems. Die had bij de Ierse privacywaakhond DPC geklaagd over de praktijken van Facebook Ierland over het doorsturen van gegevens naar de VS. DPC legde de zaak voor aan een Ierse rechtbank, die vervolgens het Europese hof inschakelde. In 2015 werd een voorganger van Privacy (Safe Harbour) al verboden. De EC zal met Washington moeten onderhandelen over een betere bescherming van de persoonsgegevens, vindt het hof.

Het vonnis betekent overigens niet dat de overdracht van persoonsgegevens nu stopt. In hetzelfde arrest bevestigt het hof wél de geldigheid van een ander besluit van de Europese Commissie over de modelcontractbepalingen voor doorgifte van persoonsgegevens aan in derde landen gevestigde verwerkers. Die standaardbepalingen bevatten volgens het hof wel de mechanismen om de persoonsgegevens te beschermen volgens de EU-normen. De Commissie werkt al aan een modernisering van deze modelcontractbepalingen.

Bron: de Morgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.