“Levering van gegevens Europeanen aan VS ongeldig”

Yves Bot Europees gerechtshof

Advocaat-generaal Yves Bot van het Europese gerechtshof in Luxemburg

Nationale toezichthouders zijn niet gebonden aan een beschikking van de Europese Commissie dat gegevens van Europeanen naar de VS gestuurd mogen worden omdat ze daar voldoende beschermd zouden worden. Ze mogen die verzending opschorten, zo schrijft advocaat-generaal van het Europese gerechtshof in Luxemburg Yves Bot in een advies aan datzelfde instituut. Volgens Bot in die beschikking ongeldig. Het Europese Hof neemt een advies van de advocaat-generaal bijna altijd over.

De zaak is aanhangig gemaakt door een Oostenrijker die er bezwaar tegen maakte dat de Ierse dochteronderneming van Facebook zijn gegevens doorspeelde aan servers in de Verenigde Staten. Hij betoogde dat de Snowden-onthullingen hadden aangetoond dat zijn gegevens daar niet in veilige handen waren. De Ierse toezichthouder wees het bezwaar van de hand met een verwijzing naar de beschikking van de Europese Commissie van 2002 over de Safe Harbour-afspraken, die zouden waarborgen dat de VS een voldoende niveau van bescherming van persoonsgegevens biedt. De zaak ging naar het Ierse hooggerechtshof, dat vervolgens van het Europese gerechtshof wilde weten of nationale autoriteiten zelf de mate van bescherming nog mogen onderzoeken en zo nodig de gegevensverstrekking mogen opschorten. Die vraag heeft de advocaat-generaal nu met ja beantwoord. Volgens zijn advies mag de beschikking van de Europese Commissie de onafhankelijkheid en de bevoegdheden van de toezichthouders niet inperken. Volgens de advocaat-generaal is duidelijk dat de Amerikaanse inlichtingendiensten ongericht en op grote schaal gegevens verzamelen, waardoor die bescherming een wassen neus is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.