Gemeenten beschuldigd van schending privacy kinderen

Het VNG-gebouw

Het VNG-gebouw

Gemeenten zouden de privacy schenden van kinderen met psychische problemen, zo stellen de beroepsvereniging van psychologen LVVP en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).  Volgens de organisaties eisen gemeenteambtenaren medische dossiers van kinderen op en ook voeren ze gesprekken met ouders over de psychische toestand van hun kind. Werken ouders niet mee, dan wordt soms een behandeling niet vergoed, zo luidt de beschuldiging.

“Gemeenten vragen soms complete dossiers op bij de ouders’, zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de LHV. ‘Mensen worden daardoor overdonderd. Als je daardoor hulp denkt te krijgen, zeg je misschien al snel ja.” De LVVP eist in een vandaag verstuurde brief aan de staatssecretarissen Van Rijn van Volksgezondheid en Dijkhoff van Justitie dat in de jeugd-ggz dezelfde regels gaan gelden voor de omgang met privacygevoelige gegevens als in de geestelijke zorg voor volwassenen.
De gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de jeugd-ggz. Doel van het nieuwe systeem is dat minder kinderen in de dure, gespecialiseerde zorg belanden. In hun pogingen de regie te voeren, slaan gemeenten soms door in wat zij van cliënten willen weten, vinden de LHV en de LVVP. De gemeente mag ouders en kinderen volgens hen niet dwingen medische gegevens prijs te geven.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat het zeker niet de bedoeling is medische dossiers op te vragen. “Dat kan alleen als een patiënt daarvoor zelf toestemming heeft gegeven”, zegt een woordvoerster. ” Diagnoses stellen en het opstellen van behandelplannen is voorbehouden aan specialisten. Medewerkers van de gemeente kunnen hierover wel beperkt informatie vragen aan cliënten, maar die zijn niet verplicht hierop te antwoorden.”

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.