Nieuw virus BlackRock teistert Android-toestellen

Valse aankondiging

Een (valse) oproep je programmatuur bij te werken (afb: Futura-Sciences)

Meer dan 300 Android-toepassingen zouden het slachtoffer geworden zijn van een nieuw (?) virus, BlackRock, dat er op gericht is je toegangscodes te ontvreemden (ook van je bankrekening). Het virus komt mee met het bijwerken van die toepassingen.
Het virus werd ontdekt door het beveiligingsbedrijf ThreatFabric. Het zou gebaseerd zijn op een andere indringer, Lokibot, dat zich richt op het ontfutselen van toegangscodes voor banken. BlackRock ‘beperkt’ zich niet daartoe. Het heeft ook oog voor, onder meer, de codes van sociale media. Het is ook in staat je sms-berichten te lezen of bij te houden wat je intypt (toetsenlogger).

Het virus verspreidt zich (indirect) door berichten waarin je gevraagd wordt de versie van bepaalde programma’s op je telefoon bij te werken. Als een gebruiker daarin meegaat dan is ie de pineut en overgeleverd aan de aanvallers. Volgens de onderzoekers zouden de toepassingen die daar het meeste last van hebben, onder meer, Tinder, TikTok, Facebook, Twitter, Uber, Amazon en Skype zijn. Het virus zou met succes verspreid zijn in de VS, Europa, Canada en Australië.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.