Googlebaas waarschuwt voor gevaren gezichtsherkenning

Googlebaas Sundar Pichai

Sundar Pichai (afb: WikiMedia Commons)

O wee als de vos de passie preekt. Let dan extra goed op. Google is een van de bedrijven die heftig inzet op kunstmatige intelligentie. Daaraan kleven allerlei gevaren en bezwaren. Vandaag stelde Sundar Pichai voor een gehoor in Brussel dat die technologie zowel beloftes als gevaren inhoudt. Hij stelde dat wetgevers daar iets mee moeten doen voor dat er brokken gemaakt worden.
“Er is geen twijfel bij mij dat er wetgeving moet komen. De vraag is hoe je dat het beste aanpakt”, zei hij. Volgens hem moeten Europa en de VS daarmee aan de slag. Hij gaf geen aanzet wat hij daarbij precies in het hoofd heeft. Later op de dag zou Pichai een gesprek hebben met EU-commissaris Margethe Vestager die verantwoordelijk is voor mededinging. Google heeft in het verleden nogal wat akkefietjes met de EU gehad wegens schending van privacyrechten e.d. Brussel bereid zich al voor op regelgeving op het gebied van ki.

Gezichtsherkenning

Als een van de mogelijk kwalijke uitwassen van ki noemde Pichai de gezichtsherkenning. In 2018 bepleitte Google ki niet te gebruiken voor wapens en bewakingsdoeleinden die de burgerrechten zouden kunnen aantasten. Pichai zou ook EU-commissaris Frans Timmermans treffen, de man in de EU die zich bezighoudt met het Groene Akkoord van de EU. Pchai is op doorreis naar het wereldeconomieforum in Davos.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.