EU zet gezichtsherkenning ‘in de wacht’

Gezichtsherkenning

De stad Nice (F) doet proeven met gezichtsherkenning via bewakingscamera’s (afb: Futura-Sciences)

Overal in de wereld grijpen opsporingsdiensten verlekkerd naar technieken die gezichtsherkenning mogelijk maken. Het dictatoriale China is daar al heel ver in, maar ook een gerespecteerde democratie als het VK onderzoekt de mogelijkheden van die techniek. De Europese Unie is wat minder enthousiast en wil toepassing van gezichtsherkenning vooraleerst ‘in de wacht’ zetten. Het zou dan om een periode van drie tot vijf jaar gaan, waarin de voor- en nadelen van het gebruik van die techniek terdege zouden moeten worden bestudeerd en waarin regels moeten worden afgesproken.
Het zit eraan te komen dat de landen van de EU de eerstkomende jaren geen gezichtsherkenningscamera’s zullen mogen opstellen op openbare plaatsen zoals stations, sportstadions en winkelcentra. Gezichtsherkenning wordt vooral geassocieerd met de bewakingsstaat die zijn burger overal en altijd in de gaten wil houden. Opsporingsbeambten houden daartegenover gloedvolle verhalen over het aantal zware misdadigers en terroristen die ze met behulp van deze techniek zouden kunnen vangen. Het zogeheten witte document van de Europese Commissie over dit onderwerp zou volgende maand openbaar worden gemaakt als onderdeel van het opstellen van regelgeving over kunstmatige intelligentie.
De EC gaat er van uit dat burgers recht hebben op hun privésfeer zoals ook al is aangegeven in de AVG (algemene verordening gegevensbescherming). Tegen die achtergrond zou het gebruik van gezichtsherkenning op openbare plaatsen tijdelijk kunnen worden verboden om de risico’s ervan nader te kunnen bestuderen.

Het VK

In het Verenigd Koninkrijk nemen drie politiecorpsen, waaronder dat van Londen, proeven met die techniek met het oog om boeven te vangen. Duitsland wil gezichtsherkenningssystemen in 134 stations en veertien luchthavens plaatsen. In Frankrijk zouden burgers met behulp van die techniek toegang kunnen krijgen tot beveiligde overheidswebstekken, zoiets als Digid in Nederland (schat ik zo).
In september verklaarde een rechtbank in Londen dat een politiecorps in Zuid-Wales niets onwettigs deed met het gebruik van gezichtsherkenning. De privacywaakhond in het VK heeft echter gewaarschuwd voorzichtig te zijn met het hanteren van die ‘indringende’ techniek.
De EC kijkt ook of er grenzen moeten worden gesteld aan het gebruik van zeer riskante toepassingen van kunstmatige intelligentie op terreinen zoals gezondheidszorg, vervoer, opsporing en rechtspleging.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.