Techbedrijven dichten ‘CIA-lekken’

CIA-logoDe klokkenluidersstek WikiLeaks openbaarde duizenden documenten en bestanden die afkomstig zouden zijn van de Amerikaanse geheime dienst CIA (het Witte Huis heeft dat nog niet willen bevestigen). In die CIA-lekken wordt gewag gemaakt van kwetsbaarheden en lekken die de webspionnen van de CIA gebruiken/misbruiken. Techbedrijven doen daar hun voordeel mee. Apple zegt dat veel van de genoemde kwetsbaarheden in het iOS-besturingssysteem die in de documenten vermeld staan inmiddels al zijn verholpen.

Apple zegt hard te werken aan het dichten van de nog overblijvende ‘gaten’ in zijn mobiele besturingssysteem. Avira Operations, maker van antivirusprogramma’s, zou ‘een klein lek’ te hebben gedicht. Google, verantwoordelijk voor het besturingssysteem van de Anroid-telefoons, reageerde niet op verzoeken om inlichtingen van het Amerikaanse tv-station ABC News.

Andere bedrijven reageerden summierder. Tegenover de Britse krant the Guardian stelde Microsoft op de hoogte te zijn van de informatie en dat er naar gekeken werd. Later meldde het bedrijf dat als Windows 10 helemaal bijgewerkt is er geen gevaar dreigt. Samsung, geplaagd door brandende telefoons en de aanhouding van de feitelijke baas, stelt dat het bedrijf grote waarde hecht aan de bescherming van de privésfeer van de klanten en de veiligheid van zijn producten. “We weten dat die informatie er ligt en bestuderen de zaak.” Ook the Guardian kreeg Google niet aan de praat.

Later verklaarde Google dat er weinig reden tot zorg is.  “We hebben de documenten doorgekeken en we hebben er het volste vertrouwen in dat de veiligheid van Android en Chrome door updates zijn gewaarborgd”, meldt Heither Adkins van Google aan de de nieuwsstek cnet.com. “We zijn nog bezig met een analyse en we zullen alle benodigde maatregelen nemen.”

iOS 9.2

De geopenbaarde documenten vormen tezamen een overzicht van de methodes die de CIA gebruikt om digitaal te spioneren. De geheime dienst doet weer zielig in het openbaar dat met de openbaring de nationale veiligheid van Amerika in het geding is, maar de informatie is natuurlijk een tijdopname. De ontwikkeling staat niet stil.

Een van de kwetsbaarheden in iOS gaat tot en met versie 9.2. Dat zou betekenen dat die informatie ergens tussen 8 december 2015 en 15 januari 2016 moet zijn opgeschreven, toen iOS 9.2.1 uitkwam. Het besturingssysteem van Apple heeft het voordeel dat er weinig vertraging zit tussen het uitkomen van een nieuwe iOS-versie en de installatie op de iPhones. Bij toestellen met het Android-systeem kan daar een groot gat tussen zitten, aangezien een nieuwe Android-versie eerst door de telefoonfabrikant moet worden overgenomen en beschikbaar gesteld. Er zijn relatief veel oudere versies van Android in omloop.

Bronnen: ABC News, the Guardian, CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.