Politie ‘confisqueert’ miljoenen versleutelde berichten

Logo van aanbieder EnnetcomDe Nederlandse politie heeft, op zoek naar daders van afrekeningen in de onderwereld, de beschikking gekregen over miljoenen versleutelde berichten, die waren gestald op servers in Canada. Het zou gaan om berichten die bendeleden elkaar gestuurd hebben. Dat zou vorig jaar april zijn gebeurd, zo meldt ABC News.

De politie meldde gister dat ze 3,6 miljoen versleutelde berichten hadden ontcijferd. Ze zouden bewijs bevatten dat in tientallen onderzoeken naar onder meer moord, narcoticahandel en overvallen zou zijn te gebruiken. De bewuste servers zouden zijn gebruikt door het Nederlandse bedrijf Ennetcom, volgens de politie de grootste aanbieder van versleutelde communicatie tussen misdadigers in Nederland. Dat bedrijf opereert ook in West-Europa en Zuid-Amerika, aldus de politie.
De advocate van het bedrijf vindt de actie buitensporig. “Alsof de KPN of welk telecombedrijf dan ook zomaar wordt binnengevallen en de gehele inboedel meeroofd om te kijken wie een fout bericht verstuurd”, schrijft ze in een persbericht. “Het openbaar ministerie wekt nu de indruk alsof de gehele servers zouden zijn gekraakt”, gaat ze verder, “maar stelt tegelijkertijd dat 3,6 miljoen berichten zichtbaar zouden zijn gemaakt, kennelijk de indruk wekkend alsof dat veel communicatie zou betekenen.(…) Gelet op het feit, dat de servers na maximaal 48 uur standaard werden geschoond, dus de berichten werden vernietigd, dan zou dus voor die 40.000 gebruikers met die 3,6 miljoen berichten inderdaad alleen de laatste 48 uur zichtbaar zijn gemaakt.”

Wild gehack

De Nederlandse politie heeft ook gemeld dat zij beslag heeft kunnen leggen op de encryptiesleutels. “Cliënts bedrijf (Ennetcom;as) beschikte echter niet over die sleutels”, schrijft de niet met name genoemde advocate. “Die sleutels vallen namelijk onder het bedrijf dat PGP maakt, Symantec. Er zijn vele andere bedrijven, die op gelijke wijze als cliënts bedrijf dergelijke PGP-software in hun producten verkopen. Het “in de handen vallen” lijkt in deze dan ook een zeer schimmig gebied van onrechtmatigheden en mogelijk zelfs het resultaat van het hedendaagse wilde gehack te betreffen.”

Volgens de advocate heeft de Canades rechter alleen toestemming gegeven in vier met name genoemde onderzoeken. Daar zou justitie zich niet aan hebben gehouden, betoogt ze. “Dat lijkt mij vooralsnog vooral een hack te veel”, besluit ze het persbericht.

Bronnen: ABC News, Ennetcom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.