Microsoft stopt met gedwongen bijwerken Windows 10

Het scherm van Windows 10

Het blokkenscherm van Windows 10

Alle macht aan het volk? Nou niet bij Microsoft. Sedert Windows 10 werd de computer automatisch bijgewerkt zonder dat de gebruiker daar veel aan kon doen. Hij/ zij kon er wel wat aan doen, maar dan moest de gebruiker niet aan internet gaan hangen en dat is soms niet zo praktisch. Nu heeft Microsoft besloten dat het afgelopen is met die gedwongen updates.
Let wel, Microsoft wil je nog steeds dwingen je computer bij te werken en het is moeilijk dat uit te zetten, maar deze lente mogen de gebruikers zelf bepalen wanneer ze de boel laten bijwerken, zodat ze niet onverhoeds hun computer kwijt raken omdat Microsoft een update voor ze heeft.
Vanaf de komende maanden zet Microsoft de bullen niet meer gluiperig op je computer, maar krijg je een niet voorbij te kijken boodschap die je drie mogelijkheden geeft: Herstart, Kies een tijd of Later. Je moet wel kiezen. Zelfs als je dit scherm zonder actie te nemen laat staan, dwingt Windows je niet te herstarten of gaat er een aftelklok lopen. Als je voor de Later-knop kiest kun je de zaak eindeloos uitstellen. Er zou ook geen limiet zijn op het aantal keren dat je het bijwerken uitstelt. Na elke uitstel van drie dagen krijg je weer de kans uit te stellen.
Je kunt natuurlijk zeggen dat al die herinneringen lastig zijn, maar veiligheidsaanpassingen zijn bedoeld om lastige indringers van je harde schijf e.o. te weren. Waarom Microsoft ineens zo ‘coulant’ is geworden is de vraag. Het zou te maken kunnen hebben van de nog verre van volledige overstap van oudere Windows-versies, vooral Windows 7, naar Windows-10. Het naast elkaar bestaan van diverse versies heeft ook als konsekwentie dat Microsoft die ook moet bijhouden.

Onverhoeds

Hoe dan ook, het lijkt er op dat Windows 10-gebruikers nu af zijn van de onverhoedse automatische updates, die ervoor konden zorgen dat je een deel van je werk kwijt kon raken. Ik had toch liever gehad dat de oude situatie terug was gekomen, waarbij de gebruiker zelf bepaalt welke bestanden hij/zij meeneemt en welke niet (als die daarvoor kiest). Het paternalistische van Microsoft (vader weet wat goed voor je is) is er nog niet helemaal uit bij Microsoft…

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.