WikiLeaks openbaart gestolen CIA-documenten

CIA-vestiging in Langley

CIA-vestiging in Langley

De klokkenluidersstek WikiLeaks heeft documenten en bestanden over webaanval technieken geopenbaard die  zijn gestolen van de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Daar blijkt uit dat die dienst ook vanuit het buitenland op het wereldwijde web penetreert.

De informatie zou tonen wat de CIA zoal aan wapens gebruikt om zijn lusten bot te vieren op het wereldwijde web: kwalijke progjes, virussen, trojanen, het misbruiken van lekken in programma’s en protocollen, het gereedschap van de doorsnee e-kraker. Daarmee zouden de geheime webagenten iPhones, Android-toestellen Windows-machines en zelfs, digitale, tv’s kunnen binnendringen.
Het materiaal komt van een anonieme bron. Volgens WikiLeaks zou het een tijdje hebben gecirculeerd in kringen van e-krakers en omgeving en vandaar bij WikiLeaks zijn terechtgekomen. De bron wil een discussie uitlokken over de vraag hoe het dieven en bedriegen op internet democratisch gecontroleerd zou kunnen worden, aldus de klokkenluidersstek.

Medewerkers van de stek zouden de documenten maanden bestudeerd hebben. In afwijking van eerdere bekendmakingen zijn de stukken voor publicatie bewerkt en zijn sommige delen onleesbaar gemaakt.
Volgens WikiLeaks beschikt de CIA over een eigen webaanvalgroep van zo’n 200 medewerkers. Die werken vanuit Langley in de VS, maar hebben ten minste één steunpunt buiten de VS. Er zouden CIA-ers werkzaam zijn in het Amerikaanse consulaat in Frankfurt (D), het grootste ter wereld. Daar is een afdeling die alleen toegangkelijk is voor CIA-medewerkers en agenten van andere Amerikaanse veiligheidsdiensten.

In een van de documenten wordt een aanval beschreven op de Samsung-tv type F8000 met de codenaam huilende engel (maar dan in het Engels). Het toestel wordt de aanvallers is een nepuitstand gezet. Zo gebruiken de spionnen de webcamera en de microfoons van de tv om de bewoner(s) te bespioneren.

NSA

Het lijkt er op dat de CIA de spionage via internet niet aan de NSA wil overlaten. Twee jaar terug zei de toenmalige CIA-baas John Brennan: “We moeten van onze activiteiten in de digitale wereld een speerpunt maken.” Kort daarna onthulde de onthullingsstek the Intercept dat de CIA bezig was iPhones en iPads te kraken.
WikiLeaks heeft wel lering getrokken uit de kritiek die de organisatie kreeg op het klakkeloos op het web plompen van gestolen informatie zoals die afkomstig waren van de inbraak in de computers van de partijconventie van de Democraten, vorig jaar. De namen van CIA-medewerkers zijn weggehaald, net als @dressen en IP-lokaties.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.