Schippers wijst op lekgevaar elektronisch patiëntendossier

Het wereldwijde NSA-schandaal heeft wereldwijd grote gevolgen. Al eerder is gewezen op de negatieve gevolgen van de magistrale verzameldrift van deze Amerikaanse veiligheidsdienst, niet in de laatste plaats economische. Nu lijkt het er op dat minister Edith Schippers zich voegt bij het koor van mensen en bedrijven die er voor waarschuwen met Amerikaanse it-bedrijven in zee te gaan. In een nota aan de Tweede Kamer wijst de minister van Volksgezondheid er op dat Amerikaanse bedrijven en bedrijven met Amerikaanse vestigingen verplicht kunnen worden patiëntgegevens vrij te geven in het kader van de Amerikaanse patriotwet. Dat zou dan in strijd zijn met de eigen wetgeving die de privacy van patiënten waarborgt.
Zorginstellingen die voor het opzetten of beheren van een elektronisch patiëntendossier in zee gaan met een bedrijf dat is geworteld in de Verenigde Staten, moeten zich bewust zijn van de risico’s. Het Landelijk Schakelpunt (LSP), voorheen bekend als het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), is gebouwd en wordt beheerd door het Amerikaanse bedrijf CSC. Schippers wil dat zorginstellingen goede afspraken maken over het waarborgen van de privacy, maar het is erg onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse geheime diensten zich daar iets van zullen aantrekken, mochten ze denken een terrorist op het spoor te kunnen komen. Diefstal van persoonsgegevens, gesanctioneerd door een geheime rechtbank, gebeurt in de VS onder de grootst mogelijke geheimhouding. De betrokken instellingen zullen er vaak niet eens weet van hebben, denkt het College Bescherming Persoonsgegevens, dat de Kamer een brief stuurde over deze materie.
Eerder in februari schreef Schippers nog in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze stelde dat persoonsgegevens voldoende zijn beschermd in het Landelijk Schakelpunt. Zij kwam tot die conclusie na overleg met de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en met bouwer en beheerder CSC. Kennelijk is de minister wat onzeker geworden over deze kwestie.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.