TikTok verboden in Amerikaanse staat Montana

Vlag van Montana

Vlag van Montana (afb: WikiMedia Commons)

Het van oorsprong Chinese sociale medium TikTok heeft het zwaar te verduren. Het wordt ervan verdacht het doen en laten van zijn gebruikers door te geven aan de Chinese machthebbers onder leiding van Jinping Xi. Verschillende overheden hebben hun ambtenaren al verboden TikTok te gebruiken. Nu heeft de Amerikaanse staat Montana als eerste ‘land’ een algeheel verbod uitgevaardigd van TikTok in die staat. Of die staatswet door de legale beugel kan zal de toekomst wijzen. TikTok heeft felle actie gevoerd om het dreigende verbod te voorkomen. Tevergeefs.
De staatswet verbiedt toepassingswinkels zoals die van Apple en Google om TikTok op de digitale apparatuur te zetten. Die zeggen dat niet alleen voor Montana te kunnen doen. Volgens TikTok schendt de wet het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, het recht op vrije meningsuiting.
TikTok, maar ook Google en Apple zouden beboet kunnen worden als ze zich niet aan de nieuwe wet houden. TikTok houdt vol nooit gegevens van Amerikaanse gebruikers te hebben doorgegeven aan de Chinese overheid te hebben doorgegeven. Die zou er, overigens ook niet om gevraagd hebben.

ByteDance

Het moederbedrijf ByteDance is al beschuldigd eens van spionage van sommige gebruikers.

<Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.