Amerikanen zouden Russisch spionagenetwerk hebben ontmanteld

FSB-logo

FSB-logo

De VS zouden een cyberspionagenetwerk hebben ontmanteld dat de Russische geheime dienst FSB jaren zou hebben gebruikt (misbruikt?) en dat  aangeduid werd met Slang (Snake), zo deelde het Amerikaanse ministerie van justitie mee.
Met dat geavanceerde netwerk zouden de Russen het gemunt hebben op overheidsnetwerken, onderzoeksinstellingen en journalisten. Ze waren op zoek naar informatie. Ze zouden computers in meer dan vijftig landen besmet hebben om die als bot in een netwerk te gebruiken om in te breken bij heel diverse organisaties en bedrijven.
Het lijkt er op dat de FBI heeft ingebroken via een van de besmette computers in de VS en er kennelijk in is geslaagd de kwaadaardige code op verbonden eveneens besmette computers onschadelijk te maken en zo het netwerk zou hebben ‘ontmand’.

Al 20 jaar

De Amerikaanse overheid zou de kwaadaardige code al zo’n twintig jaar in het vizier hebben. Een FSB-eenheid, bekend onder de naam Schildpad, zou die hebben gebruikt vanuit Ryazan. De code was moeilijk te verwijderen van de besmette apparaten. Snake was zo ontworpen dat er makkelijk nieuwe onderdelen in waren op te nemen.

De autoriteiten zouden traag zijn geweest met het informeren van eigenaren van besmette computers met als smoes dat eerst moest worden ontmanteld voordat de Russen dat zouden kunnen verijdelen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.