Moeder van TikTok ByteDance zou journalisten hebben bespioneerd

TikTok-logoAl eerder in oktober schreven journalisten in de VS dat ByteDance, moedermaatschappij van TikTok, dat het Chinese bedrijf zich aan spionagepraktijken had schuldig gemaakt. Het Amerikaanse Congres zou de gekozen vertegenwoordigers kunnen verbieden om TikTok te gebruiken. Nu heeft ook ByteDance zelf toegegeven dat medewerkers via TikTok gegevens van journalisten hebben achterhaald over de herkomst van hun inlichtingen. Dat zou tegen de zin van hun werkgever zijn gegaan. Of de betrokkenen ook zijn gestraft is (mij) niet bekend.
Het zou in het bijzonder geen over twee journalisten van de Financial Times en van Buzzfeed. Die hadden verhalen over ByteDance geschreven, waarbij ze gebruik hadden gemaakt van ‘vertrouwelijke’ bronnen. De betrokken bronnen zouden niet meer bij het bedrijf werkzaam zijn. Of dat is doordat ze ten tijde van het lekken al geen werknemer meer waren of als gevolg van de publicaties (is (mij) niet duidelijk.
Beide journalisten wilden zich ook niet uitlaten over het aantal bronnen. Het verband werd gelegd door het IP-adres van de journalisten te relateren aan werknemers bij ByteDance die verdacht werden van het ‘lekken’.

Het Congres beraadt zich op te nemen stappen tegen, vooral, het gebruik van TikTok bij gekozenen. Het is al in een twintigtal Amerikaanse staten gekozenen verboden om TikTok te gebruiken.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.