Is Flipper Zero de schrik van de beveiliger of gewoon een speeltje?

Flipper ZeroHet ding heet Flipper Zero, kost minder dan 200 euro en het is een draagbare tester voor e-krakers, van dom tot briljant, zou je kunnen beweren. Het dingetje is volgestopt met allerlei snufjes en sensoren die bedoeld zijn om allerlei signalen te onderscheppen (en te gebruiken) om sleutelloze gebouwen binnen te komen, internet-der-dingensensoren te foppen of garage- of voordeuren, pinpassen enzovoort. Elk apparaat dat draadloos communiceert is het doelwit. Of toch niet?
Op TikTok was het dinkske het gesprek van de dag. Het zou flappentappers openen, auto’s ontgrendelen en je zou er gratis mee kunnen tanken. Wired heeft Flipper uitgeprobeerd en nee, Flipper Zero zal je niet zo gauw miljonair maken, maar toch is het dinkske ongewoon krachtig. Je zou er wel degelijk de beveiliging van je draadloze systemen mee kunnen testen.
Dan kom je rare dingen tegen. Chips in de halsband van honden geven de lichaamstemperatuur van het beest weg. De bandensensor van de auto van je buurman lekt. Je telefoon kan op hol slaan. Allerlei dingen in het wereldwijde web strooien gegevens rond.
Volgens medeontwikkelaar Alex Kulagin is Flipper Zero daar ook voor bedoeld. Inmiddels zijn er als zo’n 150 000 van verkocht.
De autoriteiten in de VS zijn argwanend. De douane hield een levering een tijd tegen. Waarom is onduidelijk, maar het lijkt voor de hand te liggen dat er misdadige handelingen mee zouden kunnen worden verricht, alhoewel er nog geen incidenten zijn gemeld waarin Flipper Zero een hoofdrol speelt.

Niet zo’n vaart

Volgens Kulagin zal dat ook niet gauw gebeuren. Standaard kan Flipper Zero geen frequenties verzenden die zijn verboden in landen waar het dinkske verkocht wordt. Zo zou het apparaatje ook geen versleutelde signalen kunnen kopiëren (en weer uitzenden).
Het is echtereen open project (de brondcode is beschikbaar) dus kan daar een mouw aan gepast worden. Voor de Wiredscribent is het apparaatje meer iets als een pentester, maar ik (leek in alles) vrees dat dat niet helemaal waar is (of zelfs helemaal niet).

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.