Biometrische gegevens van Amerikaanse leger te koop via eBay

HIIDE biometrie

Een HIIDE-apparaat (afb: newatlas.com)

Het Duitse blad der Spiegel meldt dat vertegen-woordigers van de Duitse ChaosComputer-Club (CCC) via de internationale marktplaats EBay vier exemplaren van biometrische apparaten hebben gekocht voor zo’n tweeduizend euro die het Amerikaanse leger in Afghanistan waren gebruikt waarop nog gegevens van personen stonden, van zowel (vermoedelijke) terroristen als van door het leger verdachte personen. Niet bekend is of de huidige machthebbers daar gebruik van hebben gemaakt.
Het ging om twee modellen: HIIDE en SEEK. Dat zijn draagbare apparaten voor het inlezen en reproduceren van biometrische gegevens van mensen door het Amerikaanse leger.
Het zou vooral gaan om gegevens van Afghanen en Irakezen. Op een van die vier apparaten stonden gegevens zoals vingerafdrukken, irispatronen en gezichten van zo’n 2600 mensen samen met andere persoonsgegevens zoals de namen.

CCC heeft de gegevens slechts steekproefsgewijs gecontroleerd. Zo zouden van die 2600 namen er twee van vermoedelijke terroristen zijn geweest, die waarschijnlijk nu dood zijn. Een deel van de foto’s toont mensen in gevangeniskleding, maar er zijn ook foto’s van mensen in normale kledij.

Nauwelijks beschermd

Voor de leden van de CCC was het schokkend dat het niet erg veel moeite kostte om de opgeslagen gegevens te achterhalen. De apparaten werden geleverd compleet met handleiding. Met een paar krakers is ergens een weekeinde en nog eens een avond besteed om toegang tot de gegevens te krijgen. Er was niets versleuteld.
Een apparaat van de vier vereiste een wachtwoord bij het opstarten, maar dat bleek makkelijk te raden. Volgens de CCC zouden de opgeslagen gegevens nauwelijks beschermd zijn. Die resultaten zijn vastgelegd en doorgegeven aan het Amerikaanse leger.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.