Duitse politie zou met buitenlandse hulp webbende hebben opgerold

DoppelPaymer, losgeldprogjeOpsporings-autoriteiten in Duitsland zou een bende webcriminelen hebben opgerold. De bende zou zich al jaren bezig hebben gehouden met het afpersen van grote bedrijven en instellingen.

De Duitse autoriteiten werkten daarbij samen met Europol, Oekraïne en de Amerikaanse federale politie (FBI). De politie van Düsseldorf zou elf personen op de korrel hebben van een groep die al sinds 2010 actief zou zijn. Slachtoffers was onder meer een academisch ziekenhuis in Düsseldorf waarvan het computersysteem was besmet en lamgelegd door een losgeldprogje dat doorgaat onder de naam DoppelPaymer. De aanval zou een patiënt het leven hebben gekost toen ze werd overgebracht naar een ander ziekenhuis. De Mexicaanse vestiging van Foxconn zou 34 miljoen dollar losgeld hebben betaald na een DoppelPaymer-aanval.
Volgens de politie zouden wereldwijd ten minste 600 partijen het slachtoffer van de bende zijn geweest, waaronder 37 in Duitsland. Amerikaanse slachtoffers zouden tussen mei 2019 en maart 2021 zo’n 40 mln euro losgeld hebben betaald.

Grote vissen

De bende richtte zich op ‘grote vissen’. De groep zou ook voortdurend nieuwe leden hebben aangetrokken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Sollicitanten moesten voorbeelden van hun kraakvaardigheden op het web geven.

Inmiddels zouden acht verdachten zijn aangehouden na politieinvallen in Duitsland en Oekraine. Drie zouden er nog voortvluchtig zijn, waaronder twee Russen, aldus de Duitse politie.

Bronnen: ABC News, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.