Ook ziekenhuis Barcelona slachtoffer webaanval

Het dreigt ‘normaal’ te worden, ziekenhuizen die belaagd worden door webboeven. Hun redenering zal wel zijn dat ziekenhuizen sneller losgeld betalen vanwege de dreigende gevolgen voor hun patiënten bij niet-betaling. Ook ziekenhuizen hebben hun hele hebben en houwen opgehangen aan verbonden, digitale technieken. Nu was een ziekenhuis in Barcelona het slachtoffer van zo’n webaanval, waardoor 150 niet-urgente operaties moesten worden uitgesteld en 3000 afspraken moesten worden afgezegd.

De aanval vond plaats op zondag waardoor de netwerken van de labs, eerste hulp en de apotheek in drie centra en enkele externe klinieken niet (goed) meer functioneerden. Het zou vooral gaan om de toegang tot patiëntendossiers en om de interne communicatie. Het ziekenhuis wist niet wanneer die problemen weer zouden zijn opgelost. Medewerkers van een webveiligheidsorganisatie van de deelstaat Catalonië werken aan het weer werkend krijgen van de aangedane computernetwerken. Het ziekenhuis zou slachtoffer geweest zijn van een criminele groep van buiten Spanje die doorgaat onder de naam Ransom House.
De aanvallers zouden geen losgeld hebben geëist, maar dat zou, mocht dat als nog gevraagd worden, niet betaald worden, zo zei een vertegenwoordiger van de Catalaanse regering. Voorlopig moeten de medewerkers van het ziekenhuis zich behelpen met papier. Dringende gevallen worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de buurt.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.