Heeft het wachtwoord zijn langste tijd gehad?

Het dinkske

Dag wachtwoord (?)

Apple’s heeft met de nieuwe versies van de twee besturings-systemen (iOS 16 en macOS Ventura ) de mogelijkheid geschapen om zonder wachtwoorden te werken met toepassingen en webstekken. Heeft het wachtwoord zijn langste tijd gehad als beschermer van je privésfeer in de digitale wereld?
De wachtwoorden hebben voor Apple afgedaan voor zijn telefoons en computers. Het worden wachtsleutels (passkeys) op basis van vingerafdruk of gezicht. Als je een profiel maakt voor een webstek gebruik je die code in plaats van een wachtwoord. Daarvoor gebruik je Touch ID (vingerafdruk) of Face ID (gezichtsafdruk). Met die biometrische gegevens kan je ook je profielen voor de diverse webstekken gebruiken, belooft Apple. Niemand zou die biometriecodes kunnen stelen (wat mijn stug lijkt; as).
Die wachtwoordloze toegangscode zou volgens Wired een grote stap vooruit zijn op het gebied van bewaking van je digitale privésfeer. Dan zou je ook verlost zijn van het ‘hengelen’ naar je toegangscodes.

Het succes van de wachtwoordloze toekomst is afhankelijk van hoe die techniek functioneert. Wat als je Apple gedag zegt en je naar een ander platform verhuist? Er moet nog wel het een en ander veranderd worden om die praktijk ook functioneel te maken. Belangrijkste criterium is natuurlijk dat wij (mensen dus) daarmee overweg moeten kunnen. Google en Microsoft broeden op hetzelfde wachtwoordloze ei.  We zien wel, maar dat die beveiliging ‘onbreekbaar’ zou zijn lijkt me onzin. Elke beveiliging is te kraken (zeg ik=as, niet om vervelend maar om realistisch te zijn).

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.