Sjanghai steekt miljarden in gezichtsherkenning

Goed gecontroleerd

De Sjanghaiers worden ruim en voortdurend gecontroleerd (afb: SenseTime)

China is een enge dictatuur en heeft zijn spionagemiddelen tot grote hoogte opgedreven. In de strijd tegen het nog steeds rondwarende coronavirus heeft de Chinese miljoenenstad Sjanghai miljarden uitgetrokken voor gezichtsherkenning om de plaatselijke bevolking te kunnen controleren. Wat we hier ‘opsluiting’ noemen (vreemd genoeg vaak aangeduid met ‘lockdown’) vinden ze in China een lachertje. Je mag in China dan de deur niet uit en dan heb je natuurlijk middelen nodig om te controleren of de Sjanghaiers zich daar braaf aan houden, toch?
De stad heeft zevenmiljard dollars (bijna even veel in euro’s) uitgetrokken voor gezichtsherkennings-technologie en kuntmatige intelligentie. Dat houdt in dat zo’n tweemiljoen ‘spionnen’ op allerlei plaatsen in de stad komen en/of zijn geplaatst om de inwoners te kunnen betrappen op het overtreden van de opsluitregels.
Na twee maanden opsluiting (letterlijk, dus) kunnen de 26 miljoen inwoners van de Chinese stad weer wat ruimer bewegen, maar hebben de autoriteiten een nog beter zicht op hun doen en laten dan voor de opsluiting.
De geïnstalleerde spionageapparatuur heet slim te zijn zou de temperatuur van inwoners te kunnen meten, maar ook de vaccinatiebewijzen en testuitslagen kunnen ‘lezen’. Het schijnt dat ook andere Chinese steden Sjanghai achterna willen gaan wat de installering van een ‘slim’ volgsysteem betreft.
De gebruikte technologie komt van Chinese bedrijven als SenseTime, Hangzhou Hikvision Digital Technology en Zhejiang Dahua Technology te zijn, de grootste  van het land op dit terrein.

Publiek

De meeste gebruikte apparatuur gebruikt gezichtsherkenning om de inentbewijzen en testresultaten van de bewoners te lezen maar ook om de gangen van de inwoners na te gaan. De apparaten hebben verschillende functies, legt SenseTime op zijn stek uit: detectie van mondkapjes, het lezen van test- , gezondheids- en inentbewijzen, het uitlezen van DNA-tests en controle van persoonsbewijzen. Dit allemaal ten dienste van het publiek, uiteraard.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.