Satellieten Musk doelwit van China (?)

Starlink

Bedreiging? (afb: WikiMedia Commons)

Met Starlink heeft Elon Musk een grote vloot van duizenden laagvliegende satellieten opgebouwd om de hele wereld  te verbinden met internet. Al eerder beschuldigden de Chinezen het bedrijf van de megalomane zakenman van gevaarlijke operaties in de steeds drukker bevlogen ruimte rond de aarde, maar het autoritaire regime van het land gaat nu een stap verder. Het dreigt de Starlinksatellieten te zullen vernietigen. Volgens de Chinezen zouden die spioneren (dus niks drukte in de ruimte).

Het leven van een bevlogen (en lichtelijk? krankzinnige) zakenman gaat niet over rozen. Dan weer wel hartverwarmend is het dat de man Oekraïne alle hulp heeft aangeboden in de strijd tegen de troepen van Poetin door de Oekraïners toegang tot het wereldwijde web te garanderen.
Het lijkt er op dat Musk nu ook de Chinezen op hun zenuwen werkt. Volgens een artikel in de South China Morning Post zouden Chinese onderzoekers werken aan een manier op Starlinksatellieten buiten werking te stellen. De ‘spionageactiviteiten’ van de satellieten voor de Amerikanen, die zij gul delen met de Oekraïense overheid, zouden de aanleiding zijn voor de zoektocht van de onderzoekers.

Ongerust

Dat maakt de Chinese overheid ongerust. Inmiddels draaien er al zo’n tweeduizend Starlinksatellieten in lage banen rond de aarde en er zijn duizenden meer gepland. De Chinezen zijn bang dat via de satellieten ook hun eigen vliegend wapentuig kan worden getraceerd en gevolgd. Dus zoeken de autoriteiten naar middelen om die pottenkijkers onklaar te maken.

Volgens de Chinese krant zou het niet erg waarschijnlijk zijn dat de satellieten ook daadwerkelijk vernietigd worden door raketten. Dat is niet louter goeiïgheid, maar heeft ook te maken met de grote hoeveelheid ruimtepuin die dat veroorzaakt en dat ook de Chinese ruimteaspiraties zou raken. Gekeken wordt naar minder extreme en ook goedkopere manieren als laserbeschieting om het systeem te ontregelen.
De Chinese wetenschappers denken daarbij aan het gebruik van radiostoorzenders of aan het verbranden van elektronische componenten met behulp van lasers, die ook de satellietlijnen zouden kunnen ‘verblinden’. China heeft bewezen satellieten afzonderlijk uit te kunnen schakelen, maar het uitschakelen van een paar Stralinksatellieten zal weinig effect hebben op de werking van het systeem. De onderzoekers opperen ook als ‘oplossing’ zelf een soortgelijk netwerk te creëren om daarmee het Starlinknetwerk uit de ‘lucht’ te kunnen halen.
De ruimteoorlog is nog maar net begonnen…

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.