Wikimedia gaat in Rusland in beroep tegen uitspraak rechter

WIKIMEDIAPoetin en zijn kompanen zijn er in geslaagd om de Russische media nagenoeg monddood te maken, maar een dapper medium wil zich niet gewonnen geven: Wikimedia, de beheerder van allerlei encyclopedieprojecten waarvan de Wikipedia de bekendste is. Volgens de Russische autoriteiten zouden die projecten ‘desinformatie’ verspreiden, waarop een gevangenisstraf tot vijftien jaar op staat. Veel Russische media houden zich met die stok achter de deur gedeisd. Wikimedia stap naar de (Russische) rechter om in beroep te gaan tegen een eerdere uitspraak.
Een lagere rechter had Wikimedia in april veroordeeld tot een boete van 60 000 euro voor het verspreiden van desinformatie. Het ging daarbij vrijwel alleen over het lemma in de Russische Wikipedia dat is gewijd aan de invasie in Oekraïne.

Sedert het begin van de inval in Oekraïne heeft de Russische media-autoriteit Roskomnadzor talrijke sluitingen van webstekken en/of blokkades van berichten op sociale media verordonneerd die desinformatie zouden verspreiden, waardoor de kritische stemmen in het land vrijwel de mond is gesnoerd. Zo heeft een van grootste kritische kranten, Novaia Gazetta, er inmiddels voorlopig (?) het bijltje erbij neergelegd.
Volgens de advocaat van Wikimedia, Stephen LaPorte, gaat het om geverifieerde informatie die beweringen van de Russische overheid tegenspreken en daarom gezien worden als desinformatie. “We vragen justitie om op de uitspraak terug te komen zodat mensen toegang krijgen tot alle kennis van anderen en tot de vrij meningsuiting.”

De kansen dat er een herziening komt is niet erg groot, stelt het Franse dagblad Le Monde. Deze symbolische procedure lijkt dan ook vooral bedoeld om het feit aan te vechten dat een staat als Rusland Wikimedia kan aanklagen. De stichting Wikimedia financiert weliswaar de verschillende versies van de webencyclopedie, maar is in juridische zin niet de uitgever. “De stichting Wikimedia is van mening dat Rusland geen jurisdictie heeft over de stichting”, aldus een verklaring van de stichting.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.