Voorlopig geen gezichtsherkenning van Amazon voor politie

Gezichtsanalyse Rekognition

Gezichtsanalyse met Rekognition (afb: Amazon)

Nadat eerder IBM had aangegeven te stoppen met gezichtsherkenning meldt nu ook Amazon dat het voorlopig voor een jaar stopt die techniek te verkopen aan de politie. Dat doet het Amerikaanse webwinkelbedrijf om het Amerikaanse parlement gelegenheid te geven wetgeving op te stellen over die omstreden techniek.

Amazon meldt niet waarom het nu tot dat besluit is gekomen. Wellicht heeft dat te maken met de stroom van protesten die is losgebarsten na de dood van George Floyd, de zoveelste racistische politiemoord in de VS. Gezichtsherkenningssystemen willen nog wel eens racistisch getint raken. Gezichtsherkenning wordt door opsporingsdiensten in toenemende mate gebruikt om ‘verdachte personen’ te lokaliseren, maar deskundigen waarschuwen dat die systemen makkelijk kunnen worden misbruikt. In een aantal steden in de VS is die techniek al verboden.

Burgerrechtengroepen maar ook Amazonmedewerkers hebben er bij het bedrijf al langer op aangedrongen die technologie niet meer te verkopen aan overheidsdiensten, maar je kunt je natuurlijk afvragen wat andere kopers er mee doen. De techniek, Rekognition gedoopt bij Amazon, zou slechts aan twee politiegroepen zijn verkocht. Waarschuwingen van onderzoekers dat die techniek vreemde racistische afwijkingen kent spoorden IBM en Microsoft aan die techniek te verfijnen, maar Amazon heeft zich daar weinig van aangetrokken. Het wachten is nu op Microsoft.

Bron: ABC News

————

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.