Zoomprofiel Chinese activisten geblokkeerd

Zoom zegt het te betreuren dat sommige videovergaderingen van in de VS woonachtige Chinese regimecritici zijn onderbroken. Ondertussen meldt een prominente activist in Hongkong dat zijn Zoomprofiel is geblokkeerd ondanks de garanties voor de vrijheid van meningsuiting.
Het bedrijf Zoom is gevestigd in San Jose in Californië, maar doet veel onderzoek of laat dat doen in China. Door de coronamaatregelen is de populariteit van hun videotoepassing wereldwijd razendsnel gestegen. Het bedrijf bevestigt dat het profielen van in de VS woonachtige Chinese activisten weer heeft geactiveerd. Die waren geblokkeerd na een video’bijeenkomst’ ter gelegenheid van de herdenking van het neerslaan van de manifestatie op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking op 4 juni 1989.
“Wij betreuren dat enkele videovergaderingen binnen en buiten China zijn verstoord”, stelt het bedrijf in een verklaring. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei van niets te weten.

China is al een eind op streek om kritische geluiden in eigen land, kortom censuur, de kop in te drukken. Het lijkt er nu op dat de arm van de Chinese censuur zich nu ook uitstrekt tot Hongkong. Cheuk-Yan Lee, een Hongkongse democraat, zei dat zijn Zoomprofiel op 22 mei werd geblokkeerd voor een videogesprek met Jimmy Sham, een medeactivist.
Lee, die meehelpt bij het organiseren van de jaarlijkse herdenking van de opstand in 1989, zei dat twee eerdere gesprekken over de organisatie van die herdenking zonder problemen waren verlopen. Bij de overdracht van de Britse kroonkolonie in 1997 aan China, heeft het Chinese regime beloofd de burgerlijke vrijheden voor de Hongkongezen ten minste vijftig jaar te handhaven.

Geblokkeerd

In China zijn diverse sociale media geblokkeerd bang als het regime is voor kritiek. Zoom niet, maar het wordt wel scherp in de gaten gehouden en kennelijk heeft China middelen om in te grijpen in videovergaderingen als die te kritisch worden over het regime.

Lee zegt dat Zoom niet gereageerd heeft op zijn protest. “Gaat een Amerikaans bedrijf zich houden aan de Chinese wetgeving?” Zoom zei gebonden te zijn aan de wetgeving in landen waar het opereert en dat het niet in het vermogen van het bedrijf ligt om wetten te veranderen die de vrijheid van meningsuiting beperken. Het stelt wel gebruikers tegen autoriteiten te willen beschermen die die vrijheden inperken, maar dat lijkt een praatje voor de vaak. Het bedrijf gaf geen antwoord op de vraag aan welke wetten het zich hield bij het blokkeren van Zoomprofielen van activisten in de VS.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.