IBM houdt gezichtsherkenning voor gezien

IBM-baas Arvind Krishna

IBM-baas Arvind Krishna (afb: Wikiedia Commons)

Het Amerikaanse techbedrijf IBM trekt zich terug uit de ontwikkeling van de gezichtsherkenningstechnologie. Het bedrijf zou dit doen omdat die technologie wordt misbruikt voor het in de gaten houden van mensen, waarbij vaak ook ras een rol kan spelen.
IBM-baas Arvind Krishna meldde dit in een brief aan het Amerikaanse parlement, waar de Democratische partij voorstellen heeft gedaan de politiewetgeving te veranderen na de dood van de zwarte man George Floyd. IBM heeft zijn gezichtsherkenningsprogrammatuur laten testen door de New Yorkse politie, maar het is onduidelijk of het bedrijf overheidscontracten heeft op dit terrein.
Gezichtsherkenning is in de VS in het verdomhoekje terechtgekomen nadat onderzoekers ontdekten dat die technologie nogal ‘vooringenomen’ ten opzichte van minderheden in Amerika. IBM en Microsoft hebben daarna hun programmatuur verfijnd, maar Krishna zegt nu dat het de vraag is of je die technologie wel moet gebruiken voor politionele doeleinden.

Hervorming politie

In zijn brief dringt Krishna aan op hervorming van de Amerikaanse politie. IBM wenst niet mee te doen aan de ontwikkeling van bewakingstechnologie of welke technologie dan ook om mensen massaal te bespioneren, stelt de IBM-voorman. Hij acht dat in strijd met de rechten van de burgers.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.