Honda slachtoffer webaanval

Honda Brazilië

Op de webstek van Honda Brazilië, fabrikant van motoren, wordt de aanval gemeld (afb: Honda)

Elf locaties van de Japanse Honda-groep hebben te maken gehad met webaanvallen. Een vestiging in India en een in Brazilië schijnen nog steeds ‘uit de lucht’ te zijn, zo meldt het Franse dagblad Le Monde.

In een persbericht bevestigde Honda de aanvallen. De aangevallen vestigingen hadden problemen met het toegang krijgen tot de eigen servers, met hun elektronische post en andere interne systemen. Alle getroffen vestigingen zouden zich buiten Japan hebben bevonden. Volgens de Japan Times zou het gaan om vestigingen in de VS, Turkije, India en Zuid-Amerika. De  Financial Times stelt echter dat ook Japanse vestigingen van Honda onder de aanvallen te lijden hebben gehad via het keuringssysteem van de wagens van Honda.
Werknemers zou zijn gevraagd geen gebruik te maken van hun computers en om op 9 juni een dag vrij te nemen. Ondertussen zouden de vestigingen weer ‘op stoom’ zijn gekomen, behalve de vestigingen in India en Brazilië, zo vertelde Honda aan persbureau AFP.

Onbekend

Hoe het een en ander in zijn werk is gegaan is nog onbekend (of althans niet bekend gemaakt). Het lijkt er op dat het de aanvallers is te doen geweest om losgeld te eisen door het blokkeren van systemen. Althans dat wordt op Twitter beweerd. Het zou gaan om Snake (ook wel Ekans genoemd) dat zich met name richt op productiesystemen.
Honda beweert dat de aanvallen ondanks de grote storingen weinig effect hebben gehad op de activiteiten en dat er geen informatie zou zijn ontvreemd. Over de hoogte van het losgeld en de, eventuele, betaling daarvan zijn geen mededelingen gedaan.

De Financial Times wijst er op dat door de coronacrisis veel medewerkers zijn gaan werken op onbeveiligde computers. Honda stelt echter dat dat niet de oorzaak van de webaanvallen kan zijn geweest.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.