“Uw auto wordt niet meer ondersteund” Helaas pindakaas

Ubuntutelefoon

Ubuntutelefoon had een moeizame start maar waar is die gebleven? (afb: tweakers.net)

Jasper van Kuijk snijdt in de Volkskrant een (on)aardig aspect aan van al die zogenaamd ‘slimme’ technologie: de programmatuur waarmee die werkt moet regelmatig worden bijgewerkt. Dat gebeurt een tijdje en dan houdt het op. We accepteren die ongein als het om computer- of telefoontoepassingen, maar hoe zit dat met producten die een aanzienlijk langere levensduur hebben: televisies en auto’s? Van Kuijk had een luidspreker (Samsung) in de keuken staan die ineens niet meer met zijn telefoon (Apple). Die speaker is vier jaar oud. Hoe slimmer het product, hoe korter de levensduur, zegt hij.
Je kunt natuurlijk fantaseren over allerlei zaken die fout gaan lopen doordat “het systeem niet langer meer wordt ondersteund”. Apple is een notoire scheveschaatsrijder op dit gebied. Van de een op de andere MacOS X-versie zijn toepassingen niet meer te gebruiken. Een klapdoos (MacBook) van, even spieken,  2012 kan geen verbinding krijgen met allerlei weblocaties omdat de programmatuur die er op staat niet bijgewerkt en (dus) onveilig is, maar ook niet bijgewerkt kan worden (“Uw computer is up-to-date”). Een MacBook van 2013 kan de laatste versie van MacOS X niet laden want te oud. Mijn harde schijf op mijn nieuwste MacBook is bijna vol, maar ik kan er geen nieuwe inzetten want de zaak is dichtgeplamuurd door Apple. Je vraagt je af waarom je die dure troep van dat bedrijf nog blijft kopen (jeugdsentiment, denk ik, van de tijden dat Apple nog een nichemerk was en Windows klotuh).
Wat moet er van onze duurzame en klimaatdoelstellingen terechtkomen als bedrijven dit soort praktijken mogen blijven hanteren. Ik heb al eerder gesteld dat kapitalisme de vijand is van de duurzaamheid (of eigenlijk het klimaatstreven), maar ik denk ook van de digitale veiligheid. Ik heb daar niet een-twee-drie een oplossing voor maar ik zou er voor tekenen als de GNU-beweging eindelijk eens wat meer aanhang en momentum kreeg. Het alternatieve circuit dat wel geeft om duurzaamheid, al of niet digitale veiligheid zou de norm moeten worden willen we het redden met het klimaat en onze digitale veiligheid. Waar blijft de Ubuntu-telefoon? Ik heb nu, omdat Windows zijn telefoons niet langer ondersteunt, moeten overstappen op Android en blijk ik van alle kanten door Google bespioneerd te worden. Help!

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.