Losgeldaanval legt ambtenarennetwerk Grand Est week plat

Grand-Est

De regio Grand Est (afb: WikiMedia Commons)

Een losgeldvirus heeft een groot deel van het digitale netwerk van de overheid in Grand Est (het noordoostelijk deel van Frankrijk) nu al een week platgelegd. De aanvallers zouden op 14 februari hebben toegeslagen en tot gister was de situatie onveranderd. Er zouden maatregelen genomen zijn de schade ongedaan te maken, zo laat het bestuur van Grand-Est per twitter weten.Het werk van zo’n 7500 overheidsambtenaren zou ernstig te lijden hebben gehad van de aanval. Ook scholen in die streek zouden er last van hebben. Gelukkig heeft de schoolvakantie enig soelaas gebracht. Inmiddels zouden de meeste zaken weer lopen, kunnen de aangeslotenen weer berichten ontvangen en versturen, documenten inzien enz. Er zouden er geen gegevens gestolen zijn. De bestanden werden op een server bewaard zijn die niet is belaagd.

Wie er achter de aanval zit is niet bekend. In samenwerking met onder meer de Franse dienst voor de beveiliging van informatiesystemen ANSSI zou de losgeldaanval onschadelijk zijn gemaakt, zo stellen de autoriteiten. De regio zou, leid ik daaruit af, geen losgeld hebben om weer toegang tot het netwerk en de bestanden te krijgen. Aanval mislukt (?).

Bron le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.