Onuitwisbaar: wat dreef Edward Snowden?

Edward Snowden: OnuitwisbaarZes jaar nadat Edward Snowden documenten openbaar maakte over een van de grootste afluisterschandalen in de moderne geschiedenis, schrijft de klokkenluider zijn drijfveren neer in Onuitwisbaar. Daarin kijkt hij ook vooruit, want het risico is niet geweken. “Het grootste gevaar ligt voor ons, met de verfijning van kunstmatige intelligentie.” De VS kondigden intussen aan Snowden en de uitgever te vervolgen voor het boek. NSA, meeluisteren/-kijken met wie ze maar wilde. De  NSA kreeg toegang tot nagenoeg alle gegevens die zij maar wilde hebben. “Ik kon zelfs de president aftappen, als ik een persoonlijk e-mailadres had gehad,” zei hij  tegen The Guardian, kort nadat de krant haar berichtgeving over de NSA-kwestie begon.
In het boek blikt hij terug op die tumultueuze periode, wat eraan voorafging en hoe die zijn leven op stelten zette. Het boek zorgt ook meteen voor controverse. De openbaar aanklager van de Amerikaanse staat Virginia kondigde dinsdag aan zowel Snowden als de uitgever te vervolgen. Volgens zijn contract met de NSA zou Snowden de publicatie eerst moeten hebben laten lezen door die geheime dienst.

Waarschuwing

Uiteraard laat de klokkenluider niet na zijn lezers ook te waarschuwen. In 2013 bleek onze privacy zo lek als een mandje, maar zes jaar later is er geen reden om minder op onze hoede te zijn. Met de dag neemt technologie een grotere plaats in het dagelijks leven in. Alles moet ‘slim’ of verbonden zijn, zelfs babyfoons. We praten met digitale assistenten omdat we zelf te beroerd zijn (of, vriendelijker, minder toegerust) om die informatie op te zoeken. Dat maakt ons kwetsbaar. En laat je niks wijs maken. Absolute (web)veiligheid bestaat niet. Je kunt je diditaal veilig stellen (wanen?) als je geen digitale systemen gebruikt, maar zelfs dan wordt je nog gevolgd door talrijke bewakingscamera’s al of niet met gezichtsherkenning.
Het is, tenminste hier in Noordwest-Europa, wat dat betreft een stukje beter geworden met wetgeving die de simpele burger beschermt tegen aan al te vrijpostige buitenwereld (inclusief de eigen overheid): de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Die was er zonder Snowden hoogstwaarschijnlijk niet gekomen, maar ondertussen proberen ook hier in Europa overheden steeds meer mogelijkheden te creëren voor de eigen veiligheidsdiensten onder verwijzing naar het grote terroristische gevaar dat onze maatschappij zou bedreigen.

Voor Snowden zit het grootste gevaar in de mogelijkheden die al die digitaal opgeslagen gegevens samen bieden. “Het grootste gevaar ligt voor ons, met de verfijning van kunstmatige intelligentie, zoals gezichtsherkenning en patroonherkenning,” zegt hij tegen The Guardian. Daarbij lijkt het wel of we onze eigen grootste vijand zijn als het gemak waarmee we allerlei persoonlijke gegevens wereldkundig maken. Snowden: “Mensen denken dat zodra we een vrije en open samenleving hebben opgebouwd, die zo zal blijven en er altijd zal zijn, maar de realiteit is dat alles snel achteruit kan gaan.”

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.