Facebook gooit onbetrouwbare toepassingen er uit

MyPersonality van Facebook gegooid

Een van de tienduizenden rotte peren

Facebook, die goeierd, heeft besloten om toepassingen er uit te gooien die zich niet houden aan de privacyregels van het sociale netwerk. Ook toeps die telefoons besmetten met kwalijke progjes zullen worden geweerd. Heeft het smoelenboek zijn lesje eindelijk geleerd? Juich niet te vroeg.Nadat Facebook miljarden dollars boete heeft moeten betalen voor het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij dat zonder dat de betrokkenen ervan wisten persoonsgegevens kon verzamelen,  heeft het netwerkbedrijf besloten om koppen met spijkers te slaan. Het zou om tienduizenden toepassingen gaan die het niet zo nauw nemen met de privacy van de smoelenboekers.
Daarbij gaat Facebook uit van een aantal aannames/principes. De eerste is of het verzamelen van die gegevens voordeel voor de gebruiker heeft. Als een toepassing niets toevoegt, hoeft deze geen gegevens te verzamelen. “Toepassingen kunnen geen gegevens van een persoon eisen, tenzij de ontwikkelaar deze gebruikt om de kwaliteit van de ervaring van een persoon aanzienlijk te verbeteren”, stelt Facebook, die het voorbeeld geeft van gebruikelijke quizzen of persoonlijkheidstestjes.

Facebook gaat ook toeps er uit gooien die het verzamelen van persoonlijke gegevens niet rechtvaardigen en heeft aangekondigd makers van toeps te vervolgen die persoonsgegevens hebben misbruikt, bijvoorbeeld via de verspreiding van virussen en wormen,  of die die gegevens hebben verkocht. Ook toepassingen die drie maanden niet gebruikt zijn heeft Facebook in het vizier.

Voorbeelden

Het gaat dan toepassingen als myPersonality, RankwaveLionMobi en JediMobi. Die laatste twee bedrijven gebruikten hun toepassingen om telefoons te besmetten met kwalijke code, aldus Facebook. Je vraagt je dan af hoe dergelijke toepassingen ooit toegang hebben gekregen tot Facebook? Waarschijnlijk was het smoelenboek verblind door geldzucht.

Bron:  Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.