Patiëntengegevens open en bloot op internet

Onbeschermde medische gegevens

Getroffen landen in Europa (afb: Greenbone-rapport)

Wereldwijd worden er patiëntengegevens bewaard zonder dat er een of andere vorm van bescherming aan te pas komt. It-deskundigen ontdekten meer dat 2000 onbeschermde databanken met medische gegevens zoals röntgen- en mri-foto’s. Het gaat om databanken in meer dan vijftig landen.
Gevoelige medische gegevens van miljoenen patiënten zouden door iedereen toegankelijk ‘open en bloot’ op internet staan, soms zelfs jaren lang, zo meldt de Bayerische Rundfunk. Soms waren de foto’s van namen voorzien, geboortedata en afspraken. BR had de zaak onderzocht in samenwerking met het Amerikaanse webportaal ProPublica.
De opgeviste gegevens konden steekproefgewijs worden geverifieerd bij met name genoemde patiënten. Aanleiding voor het onderzoek was een tip van veiligheidsdeskundige Dirk Schrader. Die had meer dan 2300 servers gevonden met onbeschermde patiëntengegevens.

50 landen

Die vrij toegankelijke medische databanken komen over de hele wereld voor: van Brazilië, Duitsland en Turkije tot India, de VS en Nederland. Vooral in de VS blijkt die praktijk veelvuldig voor te komen. De onderzoekers ontdekten bijna 190 onbeschermde databanken met medische gegevens.
Zoals gezegd gaat het veelal om foto’s. In Duitsland zeggen de autoriteiten er werk van te zullen maken. In de EU, dus ook in Duitsland en Nederland, dienen de databankbeheerders te voldoen aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Overtreders, die met naam en faam bekend zijn, kunnen fikse boetes verwachten.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.