Google en Apple luisteren even niet meer af

Google Assistent

Google Assitent

Apple die altijd beweert zich sterk te maken voor het beschermen van je privésfeer bleek gesprekken van gebruikers met elektronisch assistent Siri af te luisteren zonder dat gebruikers daarvan wisten. Google deed iets dergelijks met Google Assistent. Beide bedrijven hebben nu aangekondigd dat even niet meer te doen. Apple getuigt nog maar eens een keer van zijn zorg voor jouw privacy. Heel ontroerend.
Apple zegt dat gebruikers de mogelijkheid krijgen het afluisteren van de gesprekken met Siri te weigeren. Het lijkt er op dat de pauze die Google wil inlassen in het afluisteren van (een deel) van die gesprekken onder druk van een Duitse privacywaakhond in Hamburg. Die heeft een procedure gestart om dat afluisteren tijdelijk te verbieden. Volgens de waakhond is die praktijk in strijd met de AVG (algemene verordening gegevensbescherming).

Apple zegt diepgaand onderzoek te doen (waarnaar? naar zijn eigen lapzwanzigheid?). Gebruikers krijgen in een nieuwe versie van de programmatuur voor Siri de mogelijkheid medewerking aan de verbetering van de diensten van Siri (de officiële reden voor het afluisteren) te weigeren. Volgens de Britse krant the Guardian bevatte de afgeluisterde teksten soms gevoelige informatie zoals discussies met artsen en (geluiden? van) seksuele ontmoetingen (?; as).

Geen transcripties

Kort na de bekendmaking in de Belgische pers dat Google die gesprekken door ingehuurde bedrijven liet afluisteren zou het bedrijf daarmee gestopt zijn. “Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken voor gebruikers wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren”, stelt Google in een verklaring.
De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) stelt in een reactie nauw samen te werken met de toezichthouder in Hamburg.

Bronnen: CNet, De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.