Steelt Noord-Korea zijn wapenprogramma bij elkaar?

Kim Jong Un en zijn leger

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en een paar van zijn manschappen

Noord-Korea is een straatarm land, maar krijgt het toch voor elkaar raketten te ontwikkelen die zelfs Trump (lijken te) imponeren. Hoe komt dat Aziatische Albanië aan het geld daarvoor? Gestolen via internet, zo stelt een forum van deskundigen die toezicht houdt op de sancties die het Aziatische land door de VN zijn opgelegd. Het zou gaan om zo’n tweemiljard euro. Het rapport zal worden aangeboden aan de Veiligheidsraad van de VN.
Die grootscheepse diefstal zou zijn uitgevoerd door staatskrakers. Die zouden daar inmiddels aardig bedreven in zijn geraakt. Slachtoffers zijn financiële instellingen, maar ook cryptomuntbeurzen. Die laatste worden beschermd door de blokketentechnologie, maar die voorkomt kennelijk niet dat er wordt ingebroken en geld gestolen. Vorige maand, bijvoorbeeld, werd bij Remixpoint in Tokio, die de BITPoint-beurs beheert, cryptomunten ter waarde van 3,5 miljard yen ontvreemd (bijna 30 miljoen euro). Volgens de VN-deskundigen verlaat Noord-Korea zich steeds meer op de cyberruimte om hun wapenprogramma te financieren.

De roof bij cryptobeurzen zou moeilijker te traceren zijn dan die bij ‘normale’ geldinstellingen. Bovendien zou het toezicht daar minder zijn dan in de traditionele bankwereld (die ons ook niet voor de financiële crisis heeft behoed). Noord-Korea zou ook toegang tot de internationale geldwereld hebben via bankvertegenwoordigers en wereldwijd opererende netwerken, mede ten gevolge van nalatigheid van VN-lidstaten in het nakomen van de sancties tegen het land. Ook op andere manieren weet Noord-Korea de sancties te ontduiken. Overigens doen ook banken hun best de Noord-Koreanen ter wille te zijn.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.