Google je gesprekken met virtuele assistent af

Google Assistent

Google Assitent

Een beetje techbedrijf heeft een spraakassistent. Google heeft zijn Assistent, Samsung Bixby, Amazon Alexa en Apple Siri. De assistent van Google schijnt de ‘slimste’ te zijn. VRT Nieuws kwam erachter dat gesprekken van veel gebruikers van de Google-assistent of van van Google Home worden afgeluisterd door ingehuurde medewerkers van de webreus. Om die assistenten te verbeteren, beweert Google. Deels zou het om gesprekken van gebruikers gaan die geen idee hebben dat zoiets gebeurt. Eerder bleek Amazon al over de schreef gegaan met zijn spraakassistent.
Dat werk is door Google in de diverse landen uitbesteed. VRT NWS kreeg van zo’n bedrijf meer dan duizend opnames van mensen met Google Home of met de Assistent-toepassing om vragen te beantwoorden. Er waren ook opnames bij waarbij de spraakassistent per ongeluk (want niet aangesproken met okee Google) was ingeschakeld (zo’n 150).
Volgens dat bedrijf ging het er om of de spraakassistent goed had gereageerd op de vragen in het Nederlands. Er zouden over de hele wereld duizenden mensen zijn die dat voor Google doen, mutatis mutandis. Ze gebruiken daarvoor de Crowdsource-toep, waar de lastig verstaanbare teksten naar toe gestuurd worden. Iedereen kan helpen die teksten begrijpbaar te maken voor de spraakassistent.
Google stelt dat slechts zo’n 0,2% van alle opgenomen gesprekken wordt afgeluisterd en dat er geen relatie wordt gelegd tussen gebruikers en de afgeluisterde gesprekken. Volgens Google zou het in België ingehuurde bedrijf in de fout zijn gegaan en de regels hebben geschonden. Google zou een onderzoek instellen.

Niet afgeluisterd

Google beweerde eerder dat het bedrijf niet afluistert. Dat deed Google Nederland bijvoorbeeld via een filmpje op YouTube, bedoeld om de scepsis daarover weg te nemen. Alleen de commando’s die door gebruikers worden doorgegeven zouden worden opgenomen en doorgestuurd voor verwerking. “Nee, je wordt niet afgeluisterd”, moest je concluderen.

In principe moeten gebruikers van de spraakassistentie toestemming geven voor die spraakopnames. Daar meldt Google wel dat die opnames worden gebruikt voor het verbeteren van het systeem, maar de spraakassistenten van Google luisteren wel degelijk af, stelt VRT NWS. In die meer dan duizend fragmenten waren onder andere de adressen van mensen te horen. “Op die manier konden we een aantal betrokkenen doodeenvoudig gaan opzoeken en confronteren met de opnames”, schrijft VRT NWS. In april bleek dat Amazon op dezelfde manier over de schreef is gegaan.

Staartje

Het ziet er naar uit dat deze praktijken in ieder geval in België een staartje zullen hebben. De verantwoordelijke bewindslieden lijken er werk van te gaan maken, ook in Europees verband. Volgens de sedert mei van kracht geworden Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moeten consumenten uitdrukkelijk toestemming geven voor het gebruik van hun persoonsgegevens en ook moet duidelijk zijn waar die voor gebruikt worden.

Als je gebruik maakt van spraakopdrachten om de Google Assistent aan te sturen, dan kan je ook instellen dat de opnames niet worden bewaard. Daarvoor moet je naar je Googleprofiel gaan en links op ‘Gegevens en personalisatie’ klikken. Klik op ‘Spraak- en audioactiviteit’ en vervolgens op de schakelaar om ‘Spraak- en audioactiviteit’ uit te schakelen.
Wil je ook alle bestaande opnames verwijderen dan moet je in het voorgaande venster op ‘Activiteit beheren’ klikken. Je krijgt een lijst te zien met alle opnames. Klik rechtsboven in de zoekbalk op de drie puntjes en selecteer ‘Activiteit verwijderen op basis van’. Kies ‘Onbeperkt’ onder ‘Verwijderen op basis van datum’. Bevestig onderaan met ‘Verwijderen’. Normaal worden alle audiofragmenten daarna gewist (hoop je dan).

Bronnen: CNet, De Morgen, VRT NWS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.