Politie België wil gezichtsherkenning op Zaventem

Gezichtsherkenning in China

Het Chinese regime maakt geestdriftig gebruik van de gezichtsherkenningstechnologie op zijn burgers onder de duim te kunnen houden

Als het aan de federale politie in België ligt dan zal het niet lang duren alvorens camera’s met gezichtsherkenning in de luchthaven van Zaventem zullen hangen. Dat zei commissaris-generaal Marc De Mesmaeker in een vraaggesprek met het blad Knack. “De resultaten zijn indrukwekkend”, zei hij, maar die technologie is verre van uitgerijpt en als dat wel zo was moeten we dat dan willen?
Al jaren wordt er gewerkt aan het verbeteren van gezichtsherkenningstechnologie en vooral dictaturen als China maken daar gretig gebruik van. Ook veel politieorganisaties zijn heftig geïnteresseerd omdat gezichtsherkenningssystemen een grotere kans zouden geven misdaden op het spoor te komen en op te lossen. Het liefst ziet de politie op elke straathoek een bewakingscamera met daaraan gekoppeld gezichtsherkenning. “Hé, is dat niet Pistolen Paultje die daar loopt?” (ik roep maar wat, want Pistolen Paultje is naar mijn weten overleden).

Natuurlijk beweert de politie dan niet iedereen in de gaten te zullen houden, maar dat is allesbehalve een geruststellende opmerking. In België is het de politie toegestaan gebruik te maken van camera’s met gezichtsherkenningstechnologie.
In Belgische politiekringen wordt sussend gezegd dat er geen databank wordt ingericht en dat er geen opnames worden bewaard. “We gaan op specifieke plaatsen en foto’s van gekende daders vergelijken”, zegt politiewoordvoerster Sarah Frederickx. “Vergelijk het met tien politieagenten die  met een bundeltje foto’s van gezochte personen rondlopen.”. Geen Chinees scenario, aldus de woordvoerster.

Onrijpe technologie

Buiten de vraag of je het zou moeten willen is er ook nog de vraag hoe zinnig is het? De techniek is nog tamelijk krukkig. Een afzonderlijk iemand herkennen met een telefoon is nog wel te doen, maar het wordt een probleem als het over veel mensen in, bijvoorbeeld, een aankomsthal van een luchthaven gaat en zeker als het licht slecht is of mensen brillen, sjalen en hoeden dragen. Uit een recente Britse studie, de Britten zijn dol op bewakingscamera’s, bleek dat in vier van de vijf gevallen de getraceerde persoon niet de gezochte te zijn.

Bovendien blijken die systemen nogal ‘racistisch’ te zijn. Dat heeft te maken met de gezichten die het systeem in de leerfase worden aangeboden. Als dat relatief veel blanken zijn, dan zijn de foutenmarges bij andere etnische groepen nog groter dan in het Britse onderzoek (denk ik; as). Niet doen, dus. En nu hoor ik vandaag de er in Nederland sprake van is dat ook getuigen hun DNA moeten afstaan. Nee, we zijn China niet, maar de dagelijkse praktijk gaat toch steeds meer in de richting van een bewakingsstaat.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.