Blokketenpakket legt gewone mens technologie uit

Blokketenspeelgoed

Het blokketenspul

Een doos met alledaagse voorwerpen als bakjes, kleischijven, hangsloten, enveloppes, plaknotities en lichtjes moet de gewone manvrouw helpen begrijpen hoe blokketens werken. Die zou ook gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van nieuwe systemen en diensten die gebruik maken van de blokketentechnologie, denken onderzoekers van de universiteiten van Lancaster en Edinburgh (GB) en de technische universiteit MARA in Maleisië, die ‘BlocKit’ ontwierpen.
BlocKit is een product van informatici. Die blokketentechnologie is lastig voor mensen te begrijpen, dachten ze te weten (aardig toch?). Het gaat om een gedecentraliseerde digitale infrastructuur die bedoeld is betrouwbaar transacties door te voeren zonder dat er een ‘baas’ is. Die werd in eerste instantie ontwikkeld voor cryptomunten als bitcoin, maar de technologie kan in principe overal gebruiken waar (digitale) veiligheid en betrouwbaarheid essentieel zijn.

Mogelijkheden

“Ondanks de groeiende belangstelling in de mogelijkheden, is die technologie zo nieuw, verwarrend en ingewikkeld dat het voor de meeste mensen moeilijk is in te zien hoe het werkt”, zegt Corina Sas van de universiteit van Lancaster. “We hebben een prototype gemaakt dat bestaat uit objecten die een rol spelen in de verschillende fasen van de blokketen.”
“Het spul helpt mensen de verschillende delen van de blokketen te zien en hoe die onderling wisselwerken. Met tastbare voorwerpen zoals een plastic bakje voor een bitcoinportefeuille, kleischijfjes voor bitcoins, hangsloten voor wachtwoorden en de lichtjes voor het rekenvermogen van delvers worden de processen inzichtelijk gemaakt om ze beter te begrijpen.”

Die voorwerpen staan voor de elf ‘bouwstenen’ van de infrastructuur van de blokketen en zijn bedoeld om de kenmerken van de technologie te ontdekken zoals vertrouwen. Bij de ontwikkeling zijn vijftien bitcoingebruikers betrokken. Ras: “We hebben positieve reacties van de mensen gekregen die het spul in onze studie gebruikt hebben en, niet onbelangrijk, het blijkt dat BlocKit door ontwikkelaars gebruikt kan worden om nieuwe diensten te ontwerpen met die technologie, zoals het behandelen van patiëntendossiers.” Het spul werd gepresenteerd op het DIS ’19-congres in San Diego.
Overigens kost die technologie nogal veel energie. Vooraleer die (breder) ingezet zal worden, zal daar toch eerst wat aan gedaan moeten worden.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.