Microsoft verwijdert Huawei-producten uit aanbod

MicrosoftlogoHuawei – en naar ik aanneem ook andere Chinese elektronicabedrijven – krijgt het zwaar te verduren in de VS na door een presidentieel decreet in de ban te zijn gedaan. Alle Amerikaanse techbedrijven doen keurig wat de Amerikaanse president ze beveelt. Ook Microsoft sluit zich aan bij het rijtje, waarvan Google, Intel en Qualcomm het ‘bal’ al hebben geopend. Computers van Huawei zijn nog te koop in de winkels van Microsoft maar op het web heeft het bedrijf elke verwijzing naar Huawei-producten verwijderd.
Microsoft wilde geen commentaar geven, maar het verband met Trumps decreet lijkt overduidelijk. Sedert half mei mogen zonder toestemming van de overheid Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met Chinese netwerkbedrijven en telefoonfabrikanten.
Het ziet er naar uit dat Microsoft zich gedwongen ziet om Huawei ook het gebruik te ontzeggen van zijn besturingssysteem Windows (voor de rekentuigen van Huawei en andere ‘verdachte’ bedrijven). Dat zou een nieuw probleem voor Huawei creëren, maar vooralsnog blijft het bedrijf daar opvallend kalm onder. Het bedrijf werkt al jaren aan een eigen besturingssysteem. Dat zou deze herfst kunnen worden ingezet. Overigens is het niet waarschijnlijk dat de problemen daarmee voor Huawei voorbij zijn, want een besturingssysteem staat of valt met zijn toepassingen. Voor Huawei is ook een van de Linux-versies een optie (dunkt mij).
Mogelijk dat Huawei naar de (Amerikaanse) rechter stapt en ik geef ze daar een goede kans. Huawei en andere Chinese bedrijven worden ervan beschuldigd achterdeurtjes in hun elektronsiche apparatuur in te bouwen ten behoeve van de Chinese overheid, maar bewijs daarvoor is nog nooit geleverd.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.