Google danst naar het pijpen van de Russische censor

Google, het bedrijf dat ooit China verliet omdat het niet aan de wensen van de censor wilde voldoen, heeft er tegenwoordig geen probleem meer mee om aan de grillen van de lokale censoren te volgen. Volgens de Russische krant Vedomosti haalt Google 70% van de door de Russische overheid in de ban gedane webstekken uit zijn zoekresultaten.
Sinds 2017 heeft de Russische wetgeving de overheid de bevoegdheid gegeven weblocaties te bannen die zich bezighouden met illegale handelingen zoals kinderporno, narcotica en ook zelfmoord, maar critici verwijten de overheid die mogelijkheid in te zetten om haar onwelgevallige meningen van het web te bannen, aldus de Moscow Times. Google kreeg in november vorig jaar 7500 dollar boete (een fooi voor Google) omdat het bedrijf zich niet aan de wet hield.
“We willen onze gebruikers in Rusland en over de hele wereld toegang tot informatie verschaffen”, verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse webreus. Die ging niet verder in op de specifieke situatie in Rusland. Volgens Vedomosti houdt Google 70% van de stekken uit de zoekresultaten die op de zwarte lijst van de Russische overheid staan. Volgens het transparantierapport van Google van oktober vorig jaar heeft de Russische overheid 175 verzoeken ingediend voor ‘verwijdering’.

Onder vuur

Het nieuws komt nu Google al onder vuur ligt over de medewerking die het bedrijf verleent (wil verlenen) aan dictatoriale regimes, waarbij met name de pogingen steken die het bedrijf onderneemt om weer voet aan de grond te krijgen in China. Na protesten van werknemers en politici lijkt dat project nu in de koelkast te hebben gezet, maar de bedrijfsleiding lijkt niet echt overtuigd van die stap.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.