Google zou stoppen met zijn gecensureerde zoekmachine

Dragonfly, de gecensureerde zoekmachine van GoogleHet lijkt er op dat Google onder grote politieke en interne afziet van de ontwikkeling van een gecensureerde zoekmachine, vooral bedoeld voor de Chinese markt. Aanvankelijk wilde Google nog voorwenden dat het om ‘vingeroefeningen’ ging (waarvoor dan?), maar werknemers van Google zeiden hun baas de wacht aan. Toen ook de politiek er zich mee ging bemoeien lijkt Google de handdoek in de ring gegooid te hebben. Het is de vraag of het daarbij blijft, want China is een te grote kluif voor deze ooit door idealisten gestichte webreus en dat land kom je niet binnen als je het spel van de dictatuur niet meespeelt.
De zaak kwam aan het licht toen afgelopen zomer theintercept.com er over schreef. Google Dragonfly (libelle) zou de gemuilkorfde zoekmachine genoemd zijn. Google zou daarbij gebruik gemaakt hebben van de Chinese stek 265.com die zijn bezoekers nieuws, advertenties en aanbiedingen voorschotelt. Google kocht die stek in 2008. 265.com heeft ook een zoekfunctie, maar die loopt via Baidu, de grote concurrent van Google in China. Google gebruikt 265.com voor marketingdoeleinden en om informatie te vergaren over Chinese internetters, hetgeen intern bij Google geheim werd gehouden.

Met die kennis werd Dragonfly in elkaar gestoken. Vervolgens werd gekeken welke aanvragen van de Chinese bezoekers werden geblokkeerd door de Grote Chinese Webmuur (dat is nog al wat zoals Wikipedia en de Encyclopædia Britannica). Normaal gesproken worden dat soort zaken met de interne pivacycommissie bij Google doorgesproken, maar niet in dit geval. Die was dan ook behoorlijk pissig toen ze over Dragonfly hoorde/las. Technici werd verboden nog aan het project mee te werken. Ook andere werknemers van Google waren ‘niet blij’ en lieten dat ook luide weten.

Pichai

Vorige week moest Google-baas Sundar Pichai voor een Congres-commissie verschijnen, waar het vuur hem na aan de schenen werd gelegd. Hij zei geen plannen met het project te hebben, maar weigerde uit te sluiten dat dat ooit in de toekomst zou gebeuren. Het lijkt er nu op dat Pichai eieren voor zijn geld gekozen heeft, maar het kan net zo goed zijn dat hij even wacht tot de ergste kou uit de lucht is en vervolgens vrolijk de Chinese zoekmarkt op banjert met zijn libelle.

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.