E-krakers onderschepten communicatie EU

Poetin met vingertjeVolgens een Amerikaanse webbeveiliger zouden e-krakers jarenlang berichten van EU-vertegenwoordigers hebben onderschept. Dat werd ontdekt nadat gestolen berichten op het wereldwijde web circuleerden. De EU noemt het verhaal ‘zeer ernstig’.
De berichten werden een paar maanden geleden ontdekt door het webbeveiligingsbedrijf Area 1 Security, vertelde medeoprichter Blake Darche. Volgens hem zouden de berichten afkomstig zijn van een onbeschermde server, waarop zo’n 1100 berichten van EU-functionarissen te vinden zouden zijn. Darche schatte het totaal aantal onderschepte berichten op enkele tienduizenden. “Wat we gevonden hebben was maar een klein deel. We denken dat de EU een groot probleem heeft.”
Darche veronderstelt dat de e-krakers uit China komen. Het zou om een groep gaan die het Volksbevrijdingsleger wordt genoemd (of zich noemt; as). Die groep zou hij al acht jaar in de gaten houden. Hij wilde geen verdere details geven.
De EU noemt de ontdekking zeer ernstig, maar verantwoordelijk EU-commissaris Valdis Dombrovskis zei onmogelijk commentaar te kunnen geven op lekken. “Alle communicatiesystemen hebben zwakheden. Daar houden we ons voortdurend mee bezig.”
Volgens de EU-commissaris ging het om een systeem dat wordt beheerd door het secretariaat van de Europese Raad. Daar werd gesproken van een “mogelijk lek van gevoelige informatie’. Er wordt een onderzoek ingesteld. De Chinese missie bij de EU hield zich doof.

Trump

Bij de meeste berichten gaat het om samenvattingen van gesprekken tussen staats- en regeringshoofden, zo bericht de New York Times. Geheimere documenten worden via een apart extra beveiligd netwerk verstuurd. De Amerikaanse krant publiceerde ook enkele van die onderschepte berichten.

Een van de berichten betrof de ontmoeting tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in Helsinki deze zomer. Die zou volgens die berichten zeer voorspoedig zijn verlopen (voor Poetin zeker). Een ander bericht bevatte een analyse van een gesprek tussen EU-vertegenwoordigers en de Chinese president Xi Jinping, waarbij die de handelsstrijd met de VS een vrijestijlbokswedstrijd noemde zonder regels.

Bronnen: ABC News, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.