Niks te verbergen

We worden steeds beter in de gaten gehouden

Niks te verbergen

Kwantumcomputer wordt gevaar voor veiligheid op het web

Versleuteling (afb: CNet)In een recent rapport over kwantumrekenen waarschuwt de  de Amerikaanse akademie van wetenschappen voor de bedreiging die kwantumcom-puters kunnen zijn voor de veiligheid op het web. Die zouden in staat zijn in een wip moderne versleutelingen te kraken. Versleuteling is momenteel de manier om het web te beveiligen. Dan hebben we het over de eigen gegevens, gevoelige communicatie of  gegevensopslag. Voor zover ik het heb begrepen gaat het dan altijd over priemgetallen. Om twee priemgetallen te vermenigvuldigen draait een hedendaagse computer zijn processor niet om, maar een (enorm) getal dat een product is van twee grote priemgetallen te ‘ontleden’ in die priemgetallen schijnt (nu) nog niet zo eenvoudig te zijn voor een rekentuig.
Hoe dan ook, het beveiligingsysteem loopt gevaar met de komst van kwantumcomputers, aldus de Amerikanen. Die zouden veel minder problemen met zo’n priemproduct hebben dan de huidige. Voorlopig is die kwantumcomputer nog steeds vooral een belofte, maar eens zal ie er zijn (iets anders is of die de hooggespannen verwachtingen dan kan waarmaken).

Alternatieven

De opstellers van het rapport vinden het verstandig dat we vast op zoek gaan naar alternatieven voor versleuteling zoals die op het ogenblik gebruikt wordt. Ze denken dat daar al gauw twintig jaar mee gemoeid zijn en het is goed mogelijk dat de kwantumcomputer al voor die tijd zijn intrede heeft gedaan (er wordt gefluisterd dat er nu al kwantumcomputers zijn).

De opstellers wijzen er op dat publieke en private instellingen nu al veel gevoelige gegevens bewaren (denk aan bank- en medische gegevens) die tientallen jaren moeten worden bewaard en dus beveiligd tegen oneigenlijk, ongeautoriseerd gebruik. In Amerika houdt het Nationale Instituut voor normen en technolgie (NIST) zich daar mee bezig.  Vorige maand zijn de eerste voorstellen al ingediend. Ik heb overigens altijd begrepen dat een kwantumweb inherent veilig zou zijn (wat waarschijnlijk niet waar is).

Bron: Futura Sciences

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.