Ook de Russen stevenen af op een landwijd web

Het Kremlin bij avond

Rusland wil het Russische web tijdelijk loskoppelen van het wereldwijde web. Volgens Rusland is dat bedoeld als proef om te kijken welke verdedigingsmechanisme er zouden kunnen werken bij webaanvallen. Volgens de Russische nieuwsstek RBC is de geplande afkoppeling een voorbereiding op een wetsontwerp dat de overheid de mogelijkheid geeft voor een eigen Russisch web, van vreemde smetten vrij en vrij naar het Chinese voorbeeld. Het voorstel is in eerste lezing door de Doema aangenomen.
Volgens het wetsontwerp zou al het Russische internetverkeer via het Russische deel van het web moeten lopen. Webverkeer dat het land verlaat zou een soort ‘douaneposten’ moeten passeren die zouden worden beheerd door het Russische internetagentschap Roskomnadzor.
Het doel van het wetsvoorstel zou zijn Rusland tegen de digitale agressie van de VS te beschermen. De VS beschouwen Rusland als een van de belangrijkste centra van e-kraakacties. Het lijkt er echter op dat de Russische overheid een fermere greep wenst te krijgen op het nog steeds relatief vrije webverkeer in Rusland. De Chinese communistische partij is het gelukt met behulp van techniek en dreigementen een vrijwel ondoordringbare digitale muur rond deze dictatuur te plaatsen.

Blokkades

Rusland blokkeert al webpagina’s van critici van Poetin en zijn kliek zoals die van Aleksej Navalny. De Russische mensenrechtengroep Agora zei dat de vrijheid van het Russische internet de laatste twaalf maanden sterk is ingeperkt.
Op korte termijn zou de afkoppeling zijn bedoeld om de vrees van de Russische aanbieders weg te nemen dat als het wetsontwerp eenmaal wet is geworden die grote kosten met zich mee zouden brengen voor de aanbieders en de betrouwbaarheid van het netwerk in gevaar zou brengen. Natalja Kasperskaja, voorzitter van een webbeveiligingswerkgroep die de proef had aanbevolen, zei tegen RBC dat het wetsvoorstel goede kanten heeft, maar dat er veel vragen waren gerezen over de (eventuele) invoering ervan. “Het is nog niet duidelijk hoe dat moet gebeuren.”
De kosten waarvoor de aanbieders gecompenseerd zouden willen worden worden geschat op ruim 1,5 miljard euro plus de kosten die erbij komen voor het registreren van grensoverschrijdend webverkeer. Volgens het voorstel zou Roskomodzar van alle aanbieders het grensoverschrijdende webverkeer moeten krijgen en wel op het moment dat het gebeurt (in echte tijd).

Sommige Russische regeringsvertegenwoordigers zijn bang dat de mogelijkheid het Russische web lost te koppelen door anderen zal worden ge-/misbruikt. German Klimenko, internetraadgever van Poetin, zei vorig jaar dat westerse landen alleen maar een knop hoefden in te drukken om het Russische net los te koppelen van het wereldwijde web. Bij een eerdere gelegenheid heeft Poetin internet een CIA-project genoemd, waarmee hij niet heel erg ver naast de waarheid zit.
Sommige Russische deskundigen ontgaat de logica van de loskoppelbaarheid van het Russsiche net van het wereldwijde web. “Dat zou betekenen dat we al met iedereen in oorlog zijn”, zegt de Russische interndeskundige Filipp Koelin. “In die situatie zouden we moeten nadenken hoe we aardappelen moeten telen in een kernwinter en niet over internet.” Volgens Leonid Volkov, it-raadsman van Navalny, heeft Rusland al in 2014 geprobeerd zich los te koppelen van internet. “Sindsdien is er technisch niks veranderd.” Rusland heeft, tot nu toe met weinig succes, geprobeerd de populaire Russische berichtendienst Telegram te blokkeren. Grappig is dat ook Russische regeringsvertegenwoordigers gebruik maken van virtuele persoonlijke netwerken (vpn’s) om blokkades van overheidswege te omzeilen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.